Foto: Unsplash

ŠTO JE NAJBOLJE PITI PRIJE SPAVANJA? Donosimo vam nekoliko sjajnih opcija! Neke bi vas mogle iznenaditi

Autor: Zlatko Govedić

Spavanje je vrlo važno za tijelo i um. Tijekom sna, tijelo ima priliku obnoviti se i oporaviti od napora današnjeg dana, a mozak ima priliku konsolidirati i obraditi sve informacije koje smo primili tijekom dana.

Na kvalitetu sna mogu utjecati mnogi čimbenici, npr. hrana i piće koje konzumiramo prije spavanja. Ako želite poboljšati kvalitetu svoga sna, trebali biste izbjegavati teške, začinjene ili masne obroke neposredno prije spavanja jer oni mogu izazvati probavne smetnje i nesanicu.

Osim toga, važno je izbjegavati pića s kofeinom, poput kave, čaja i gaziranih pića, jer kofein može izazvati nesanicu i ometati normalni ritam spavanja. Također biste trebali izbjegavati alkohol jer iako može izazvati pospanost, može ometati duboki san i često izazvati buđenje usred noći.

Stručnjaci savjetuju da prije spavanja pijete napitke koji će vam pomoći da se opustite i smirite. Neke od opcija su čajevi poput kamilice, mente ili lavande, a možete piti i toplo mlijeko ili toplo vodu s medom. Ako preferirate nešto hladnije, jogurt ili kefir su dobre opcije jer sadrže prirodni sedativ, triptofan.

Evo nekoliko ideja…

Postoje pića koja bi bilo idealno piti prije spavanja, kao svojevrsni noćni detoks, kako biste uspješno izgubili koji centimetar u struku.

Sastojci ovih detoksikacijskih napitaka blagotvorno djeluju na organizam pa će aktivirati metabolizam i olakšati proces mršavljenja.

Sok krastavca




Krastavac ima malo kalorija, a bogat je antioksidansima, pa tijekom noći čisti vaše tijelo od svih štetnih tvari. Svježi sok krastavaca razrijedite vodom i popijte prije spavanja. Već nakon nekoliko dana vidjet ćete rezultat. Još je učinkovitije ako soku krastavca dodate svježe iscijeđeni sok limuna.

Čaj od đumbira

Pomaže tijelu da bolje apsorbira hranjive tvari, a stručnjaci kažu da ga je najbolje piti prije spavanja. Također će pomoći u boljoj probavi hrane. Čaj od đumbira bit će neusporedivo ukusniji ako mu dodate malo limuna.




Zeleni čaj

Pijenje zelenog čaja prije spavanja, prije svega, poboljšava kvalitetu sna. Osim toga, ubrzava metabolizam i učinkovito razgrađuje masnoće u tijelu. S obzirom na to da je zeleni čaj pun antioksidansa, pomaže u mršavljenju tjelesne težine i topljenju masnih naslaga.

Sok od grejpa i cimeta

Bogat je vitaminom C pa prije svega utječe na kvalitetu imuniteta. Osim toga, taj napitak ubrzava metabolizam.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.