Ilustracija: Pixabay

STIŽE NAM HLADNI VAL: Zaštite cijelo tijelo i sve ekstremitete! Evo zašto je slojevita odjeća toliko učinkovita

Autor: Zlatko Govedić

S padom temperature u ponedjeljak u noći i ujutro u unutrašnjosti ponegdje snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, osobito u Gorskom kotaru i Lici, a moguće i u nižim područjima središnje Hrvatske”, javio je u petak DHMZ.

Hladni val može biti opasan za zdravlje. Kako biste se zaštitili, ako izlazite iz kuće, morate znati ovih nekoliko korisnih informacija.

Obucite se slojevito. Potkošulja, pamučna majica, vuneni džemper ili majica i jakna. Ispod hlača stavite duge gaće ili debele hulahopke, plus čarape. Na sve to idu čizme. Slojevita odjeća čuva toplinu između slojeva pa će vam biti toplije tako nego kada biste nosili samo potkošulju i debeli džemper.

Zaštitite sve ekstremitete. Nosite obavezno kapu, šal i rukavice, a šal možete navući i preko nosa i disati kroza nj. Tako ćete malo ugrijati zrak.

Pokušajte disati što opuštenije kada ste na niskim temperaturama. Tako će vam biti toplije. Kada se stisnete i ukočite, tijelo troši više energije da ostane u tom položaju. Pokušajte sedam puta duboko udahnuti i izdahnuti. Pritom brojite svaki put do sedam. Tako ćete se opustiti. Nosite čizme s gumenim poplatima ili prorezima kako biste smanjili rizik od pada.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.