Foto: Pixabay/Ilustracija

STIŽE CJEPIVO PROTIV GRIPE! Cijepljenje bi moglo početi između 15. i 20. listopada

Autor: S.P./Hina

Zbog epidemije koronavirusa cijepljenje protiv gripe ove će godine u Hrvatskoj započeti ranije, polovicom listopada, ukupno je naručeno 590 tisuća doza cjepiva, a u pripremi je plan provedbe cijepljenja uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

“U siječnju smo naručili 460 tisuća doza cjepiva, a sada je naručeno dodatnih 130 tisuća doza. Uskoro bi trebalo stići 560 tisuća doza, a još 30 tisuća u prosincu. Toliko se na svjetskom tržištu moglo nabaviti s obzirom na nedostatne količine cjepiva”, rekao je Hini epidemiolog Branko Kolarić.

To je više nego prošle godine, kada je putem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nabavljeno oko 400 tisuća doza cjepiva, ističe Kolarić.

Cijepljenje bi moglo početi između 15. i 20. listopada

Očekuje da bi cjepivo moglo stići u Hrvatsku početkom listopada, a nakon što se distribuira u domove zdravlja i zavode za javno zdravstvo cijepljenje bi moglo početi između 15. i 20. listopada.

To je tri do četiri tjedna ranije nego lani, a građani će se na cijepljenje morati telefonski naručiti kod svog liječnika, kaže Kolarić koji je voditelj Referentnog centra Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja starijih osoba.

Prioritetne skupine za cijeljenje protiv gripe su stariji od 65 godina, zdravstveni djelatnici i djelatnici domova za starije osobe, kao i osobe s kroničnim bolestima, a stručnjaci ove godine preporučuju cijepljenje protiv gripe i kao mjeru zaštite protiv koronavirusa.
“U tijeku je izrada plana za provedbu cijepljenja u skladu s epidemiološkim mjerama, jer ne smije nastati strka i gužva, što bi bilo pogodno za širenje Covida-19. Prvo treba cijepiti one koji ulaze u rizične skupine, a nakon toga i ostale građane”, kaže Kolarić.

Prijedlog je da se u ordinacijama opće medicine odvoji vrijeme za cijepljenje protiv gripe, kako ne bi u isto vrijeme dolazili i bolesni pacijenti.

“Ljudi će se morati naručiti na cijepljenje telefonom. Znamo da je to izazov jer su telefoni liječnika zauzeti, pa zato planiramo s narudžbama krenuti već sada kako bi liječnici mogli napraviti plan cijepljenja svojih pacijenata”, ističe Kolarić.
Pri dolasku u ambulantu bit će obavezno mjerenje temperature, nošenje maski, dezinficiranje ruku i vođenje evidencije dolaska. Domovi zdravlja koji za to imaju mogućnost cijepljenje mogu organizirati vani, pod šatorom ili negdje drugdje ako nije hladno.

Epidemija gripe pospješuje širenje koronavirusa

“Epidemija gripe pospješuje širenje koronavirusa jer kad imamo bilo kakvu respiratornu infekciju, poput gripe, više kišemo, kašljemo i na taj način širimo kapljice. Ako se dobiju te dvije infekcije paralelno, imat ćemo bolest s težom kliničkom slikom”, napominje.

S druge strane, Kolarić ističe dobre rezultate u ovogodišnjoj sezoni gripe u Australiji, gdje je zahvaljujući epidemiološkim mjerama protiv koronavirusa zabilježen deseterostruki pad broja oboljelih od gripe.

“U Australiji je tijekom sezone gripe deset puta pao broj zaraženih jer su svi nosili maske. Primjerice, u travnju 2019. imali su registriranih 19.000 slučajeva gripe, a ove godine u istom razdoblju 229 slučajeva. To pokazuje da mjere protiv širenja Covida-19 značajno utječu i na broj zaraženih od gripe”, rekao je.

I ovogodišnje cjepivo protiv gripe je četverovalentno, što znači da sadrži dva tipa virusa A – H1N1 i H3N2, te dva tipa virusa grupe B, za koja se predviđa da će biti dominantni u ovogodišnjoj sezoni. Riječ je o cjepivu tvrtke Sanofi, od koje Hrvatska nabavlja cjepivo kroz trogodišnji ugovor putem javne nabave.

Cjepivo je isto kao i svake godine, a radi se o mrtvom i razlomljenom virusu gripe, koji ne može izazvati bolest. Cjepivo može imati lokalne nuspojave poput boli, otekline i crvenila, a kod nekoga može izazvati povišenu temperaturu, no ona je znak imunološke reakcije na prisutnost stranog antigena u tijelu na koji se stvaraju protutijela.

Kontraindikacija za cijepljenje je alergija na sastojke cjepiva, a u kontraindikacije spadaju i sve akutne zarazne bolesti, uključujući koronavirus, pa će osobe sa simptomima te bolesti odgoditi cijepljenje za 10 do 14 dana, navodi Kolarić.

“Zadnjih godina bilježimo porast interesa za cijepljenje, koji je 2000-ih godina zbog tzv. antivakcinacijskog pokreta imao silazni trend. Ove godine interes je dodatno veći zbog epidemije koronavirusa”, rekao je.

Cjepivo u slobodnoj prodaji po 96,39 kuna

Prošle sezone gripe, zaključno sa 17. svibnjem ove godine, u Hrvatskoj je bilo registrirano 59.725 oboljelih. Prošlogodišnji podaci pokazuju da je bilo 117 mrtvih od posljedica gripe.

Cjepivo protiv gripe je i u slobodnoj prodaji u ljekarnama po cijeni od 96,39 kuna i za njim vlada velika potražnja, doznaje se od predsjednice Hrvatske ljekarničke komore Ane Soldo,

“Na tržištu su ove godine dva cjepiva, od kompanija Mylan i Sanofi, oba četverovalentna i iste kvalitete. Prvo je na tržište prošloga tjedna stiglo 50 tisuća doza cjepiva tvrtke Mylan, no u veledrogerijama ga više nema, a određene količine još se mogu naći u ljekarnama”, kaže Soldo.

Sredinom listopada očekuje 40 tisuća doza cjepiva tvrtke Sanofi te eventualno još između 10 tisuća i 20 tisuća doza u prosincu, iako to još nije potvrđeno s obzirom na veliku potražnju na cijelom tržištu EU-a.

Autor:S.P./Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.