fbpx
Foto: Unsplash

STAVITE PAPIRNATE UBRUSE U HLADNJAK! Ovim jednostavnim trikom produljit ćete svježinu svojih namirnica

Autor: Zlatko Govedić

Papirnati ručnici ili ubrusi veoma su korisni u svakom kućanstvu. Obično ih koristimo za brisanje i kod prženja hrane gdje mogu učinkovito upiti višak ulja.

Ipak, iskusne domaćice znaju i za drugu svrhu. Želite li produljiti svježinu povrća, u tome će vam pomoći papirnati ubrus. Sve što trebate napraviti je papirnatim ručnicima obložiti ladicu namijenjenu za odlaganje voća i povrća. Zatim u to stavite svježe sastojke. A ako povrće držite u plastičnim vrećicama, dovoljno je u nju staviti papirnati ubrus. Više je razloga.

Apsorbiranje vlage


Papirni ručnik može apsorbirati višak vlage koji se može kondenzirati na površini hrane ili unutar ambalaže hrane. Višak vlage može ubrzati propadanje hrane ili uzrokovati stvaranje plijesni. Stavljanje hrane na papirni ručnik može pomoći u održavanju optimalne vlažnosti hrane i usporavanju procesa truljenja, tj. produljenju njezine svježine.

Sprečavanje prolijevanja

Papirni ručnik može poslužiti kao barijera između hrane i ostalih namirnica u hladnjaku. Ako hrana nije dovoljno dobro zatvorena ili ima tekućinu koja bi mogla proći kroz ambalažu, papirni ručnik može uhvatiti eventualne prolijevanja ili kapljevine te spriječiti kontaminaciju ostalih namirnica ili neurednost u hladnjaku.

Lakše čišćenje

Ako se hrana prolije ili izgubi svoju svježinu na papirnom ručniku, lakše je očistiti papir nego izravno površinu hladnjaka. Papirni ručnik može se jednostavno odbaciti nakon upotrebe, što olakšava održavanje čistoće hladnjaka.

Napomena:
papirni ručnik može biti koristan za određene namirnice, poput voća i povrća koje ima tendenciju otpuštanja vlage. Međutim, za druge namirnice poput mesa ili ribe, preporučuje se upotreba posebnih posuda ili omota za čuvanje hrane kako bi se spriječilo onečišćenje ili širenje bakterija.

Općenito, stavljanje hrane na papirni ručnik u hladnjaku nije obavezno, ali može biti korisna praksa za održavanje svježine hrane i olakšavanje čišćenja.

Dakako, papirnate ručnike treba redovito mijenjati.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.