Srušen mit o ‘zdravom’ tamnom kruhu: U njemu pronađeno više šećera nego u bijelom

Autor: Z.S.

Proizvođači tvrde kako se šećer dodaje da bi se "zamaskirao" gorak okus brašna od cjelovitog zrna.

Mnoge vrste tamnog i kruha od cjelovitog zrna sadrže više šećera nego bijeli kruh! Iako se protiv bijelog kruha već godinama vodi kampanja kao nezdravog, izgleda kako njegova “zdravija” alternativa i nije tako zdrava kako je se prikazuje.
Naravno, problem je u šećeru na kojeg mnogi znanstvenici u posljednje vrijeme upozoravaju kao vrlo opasnog za zdravlje, u prekomjernim količinama.. Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je pozvala ljude da prepolove količinu šećera kojeg dnevno unose. Primjerice, jedna šnita kruha može sadržavati i do pola čajne žličice šećera, dok WHO preporuča da prosječna odrasla osoba unese do šest žličica dnevno.

Stručnjaci britanskog Telegrapha analizirali su 15 tamnih i kruhova od cjelovitog zrna koji se prodaju u britanskim supermarketima, kao i ekvivalentne bijele kruhove. U deset navodno zdravijih proizvoda pronađeni su šećeri koji se prirodno ne nalaze u kruhu.
Proizvođači tvrde kako se šećer dodaje da bi se “zamaskirao” gorak okus brašna od cjelovitog zrna.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.