Ilustracija/Shutterstock

Srce vam ‘lupa kao bubanj’? Evo kako tu neugodnu pojavu možete zaustaviti za manje od minute

Autor: Zlatko Govedić

Tahikardija je povećanje broja otkucaja srca iznad fiziološke granice. Ta granica ovisi o životnoj dobi, ali obično se smatra da kod odraslih ljudi ona iznosi više od 100 otkucaja u minuti.

Ako primijetite da vam srce pojačano lupa, smjesta se javite svome liječniku.

No postoje i dvije metode iz narodne medicine kojima možete pokušati ublažiti simptome tahikardije. Naime, kod naglo snižene temperature ljudsko srce počinje kucati usporeno. Živčani sustav tako prilagođava organizam na nove uvjete. Srce najbrže reagira kada se ohladi lice, jer mu je ono bliže od ostalih dijelova tijela.

NAPOMENA:

Ove dvije metode ne smijete primjenjivati ​​ako tahikardiju prati jaka bol u prsima ili osjećate nedostatak zraka. U takvim slučajevima, nazovite hitnu pomoć!

Metoda 1.

U duboku posudu ulijte hladnu vodu. Što je voda hladnija, to je bolje pa zato ako imate led, dodajte i njega. Zadržite dah, ako treba i prstima stisnite nos i naglo spustite lice u hladnu vodu na nekoliko sekundi. Ako nemate odgovarajuću posudu, zagrabite vodu dlanovima i spustite lice u njih.




Također, možete malo i masirati kožu lica kockama leda, obraćajući posebnu pozornost na predio oko sljepoočnica.

Metoda 2.

Ovom procedurom djelujemo na lutajući živac koji regulira broj kontrakcija srca.




Udahnite duboko i napregnite trbušne mišiće. Palcem i kažiprstom zatvorite nos, usta i oči. Pokušajte sa zatvorenim nosom i ustima napraviti izdah, dok i dalje naprežete trbušne mišiće.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.