Goran Stanzl/PIXSELL

Spremni za proljetne alergije? Evo nekih savjeta koji vam mogu pomoći

Autor: Dnevno

Vrijeme je proljetnih alergija, a na njih su jednako osjetljivi i odrasli i djeca.

Simptomi alergijske bolesti mogu početi u bilo kojoj životnoj dobi. Nije uvijek lako utvrditi njezino postojanje, pa ni u slučaju dobro nam poznatih bolesti, poput bronhalne astme, urtikarije (koprivnjače) ili rinitisa, iako su one tipičan primjer alergijske reakcije.

Svake godine u doba cvatnje određenih biljaka milijuni ljudi diljem svijeta pate od peludne hunjavice pa sve do napadaja teške astme. Senzibilizacija na pelud ovisi o alergenim svojstvima čestice peludi, ali i o klimatskim uvjetima i osobinama okoliša.

S obzirom na rasprostranjenost biljaka i korova u pojedinim dijelovima naše zemlje, razlikuje se vegetacija kontinentalnog i mediteranskog područja (npr. maslina, drijenak, čempres, bor i dr.), pa tako postoji i kalendar cvatnje.

U kontinentalnom dijelu Hrvatske imamo tri maksimuma koncentracije peludi u zraku:

ranoproljetni – drveće i grmovi (lijeska, joha, breza);

ranoljetni – uglavnom trave;

ljetno-jesenski – zeljaste biljke, korovi, dobro poznata ambrozija (trolisni limundžik).

Katkad je dovoljno samo 20 do 30 njezinih peludnih zrnaca u jednome četvornom metru zraka da senzibilizira bolesnika.

Najbolji lijek za alergiju je da je pokušamo spriječiti izbjegavanjem kontakta s alergenima iz okoliša, što u svakodnevnom životu nije uvijek moguće. Peludnu hunjavicu treba početi liječiti na vrijeme, prije očekivanog početka tegoba, čime se sprečava, odnosno ublažava alergijska reakcija. Stoga se preporučuju antihistaminici, vazokonstriktori i kortikosteroidi. Hiposenzibilizacija je oblik imunoterapije, kada se putem injekcija, kapi ili tableta u tijelo unose male količine alergena.

Još jedna dobra stvar koja pomaže u sprečavanju alergija je sport, točnije vodeni sportovi i boravak na moru i uz more, ali i u planinama zbog čistog zraka i suhe klime. Vodeni sportovi zbog topline i vlage mogu olakšati disanje. No boravak u blizini jezera treba izbjegavati jer područja s bogatom vegetacijom zbog njihove vlažnosti i topline pospješuju nastanak alergijskih reakcija.

U najosjetljivijem smo dijelu godine kad je riječ o alergijama, stoga se pripazite i na vrijeme ih pokušajte spriječiti.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.