Foto: Unsplash

Spavanje u ovom položaju može utjecati na vaše srce: ‘Dolazi do suptilnog pomaka’

Autor: F.F

Kvalitetan san je ključan za opće zdravlje, posebno za srce. Istraživanja sugeriraju da nedostatak sna može povećati rizik od srčanih bolesti. No, kako položaj spavanja utječe na srce? Je li spavanje na lijevoj strani loše za srce?

Iako je nekim ljudima neugodno spavati na lijevoj strani, posebno ako imaju srčane probleme, prema stručnjacima, to može biti osobna preferencija. Spavanje na lijevoj strani može uzrokovati blage promjene u položaju srca, što se može odraziti na elektrokardiogram, ali nije potvrđeno da ove promjene imaju klinički značaj, piše Prevention.com.

Iako spavanje na lijevoj strani može olakšati dijagnozu nekih simptoma poput palpitacija, utjecaj na progresiju srčanih bolesti nije jasan, tvrdi Leonard Ganz, kardiolog i glavni medicinski direktor Abbottovog poslovanja za upravljanje srčanim ritmom.

Foto: Pexels

Promijenite pozu ako je potrebno

“To može dovesti do suptilnih promjena u elektrokardiogramu (EKG), (test koji se koristi za procjenu rada srca). Međutim, nije uopće jasno da su manje EKG varijacije poput ove od bilo kakvog kliničkog značaja”, poručuje Ganz.

Prema trenutnim saznanjima, preporučuje se promjena položaja spavanja ako primijetite izraženije simptome spavanja na lijevoj strani ili bilo kojem drugom položaju. Isto tako, osobe s gastroezofagealnom refluksnom bolešću ili žgaravicom mogu imati koristi od spavanja na lijevoj strani.

Vodu nikada ne bi trebali zagrijavati u mikrovalnoj: Može doći čak i do ‘eksplozije’
Nema dovoljno istraživanja koja bi nedvosmisleno dokazala koji je položaj spavanja najbolji za srce. Međutim, važno je osigurati dobar san, jer to ima pozitivan učinak na zdravlje srca i opće blagostanje. Izbjegavanje položaja koji pogoršavaju simptome poput ležanja na leđima, što može uzrokovati gušenje kod osoba sa srčanim zatajenjem, važno je za one koji već imaju srčane probleme.

Ako imate poteškoća sa spavanjem ili primijetite neobične simptome tijekom spavanja, poput hrkanja ili dnevne pospanosti, važno je konzultirati se s liječnikom kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu i liječenje.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.