
Najveći svjetski ubojica: Oboljeli dugo ne moraju imati nikakve simptome, a sve češće pogađa mlade
Celer (Apium) je rod trajnica iz porodice štitarki (Apiaceae). Postoji dvadesetak vrsta od kojih je najpoznatija začinska vrsta pravi celer (Apium graveolens).
Zeleno je lisnato povrće s dugim stabljikama i hrskavim teksturama. U prehrani se koriste stabljika i listovi.
Celer je niskokaloričan i bogat hranjivim tvarima. Sadrži vitamine poput vitamina K, vitamina C, vitamina A i vitamina B6. Također sadrži minerale poput kalija, folne kiseline i vlakana.
Izvor je antioksidansa poput flavonoida i vitamina C, koji pomažu u zaštiti stanica od oštećenja slobodnih radikala. Antioksidanti mogu smanjiti upalu, ojačati imunosni sustav i smanjiti rizik od određenih bolesti.
To povrće ima visok udio vode i može pomoći u hidrataciji tijela. Redovito konzumiranje celera može pomoći u održavanju ravnoteže tekućine u tijelu.
Bogat je izvor vlakana, napose dijetalnih koja su važna za zdravlje probavnog sustava jer pomažu u održavanju redovite probave, smanjenju zatvora i poticanju crijevne peristaltike.
Neke tvari prisutne u korijenu i sjemenkama celera, poput eteričnih ulja i fitonutrijenata, imaju protuupalna svojstva. Konzumiranje celera može pomoći u smanjenju upale u tijelu.
Ima nizak stupanj kiselosti pa se preporučuje kod probavnih i želučanih tegoba. Neka istraživanja pokazuju da redovita konzumacija celera smanjuje kolesterol za sedam posto, a krvni tlak za 18%. Naime, sastojci poput fitokemikalija i kalija u celerskom korijenu mogu pomoći u opuštanju krvnih žila i smanjenju tlaka.
Napomena:
Svatko može imati različite reakcije na hranu, pa tako i na celer. Ako imate bilo kakve alergijske reakcije ili preosjetljivost na hranu, uvijek je važno konzultirati se s liječnikom ili nutricionistom prije uključivanja celera u prehranu.
Najveći svjetski ubojica: Oboljeli dugo ne moraju imati nikakve simptome, a sve češće pogađa mlade
Ako se budete pridržavali ovih 10 pravila, možda vas prehlada zaobiđe u širokom luku
Kako uzgojiti začine na balkonu ili prozorskoj dasci? Ubacite u prehranu svoje ljekovito bilje
Ovo je optimalan broj jabuka koje trebate pojesti dnevno: Savjet stručnjaka mogao bi vas iznenaditi