Flickr

SPASITE SE OD UMORNIH I SUHIH STOPALA! S ovim jeftinim i jednostavnim savjetima osjetit ćete olakšanje

Autor: Iva Međugorac

Stopa su vam suha i ispucala? Nažalost, većina nas ima ovaj problem, kojem doprinose nepravilna dijeta, nedovoljan unos vode, klima, starenje organizma, neke bolesti (infekcije stopala, dijabetes), loša obuća i nedovoljna higijena stopala.

U užurbanom ritmu života teško je pronaći vremena za pravilnu njegu i higijenu stopala, ali to ne znači da se ne može popraviti stanje vaših stopala i to za samo 15 minuta dnevno.

1. korak: Kupka za stopala

Svaka odgovarajuća njega stopala započinje kupkom. Kupke opuštaju umorna stopala, pospješuju cirkulaciju, vraćaju svježinu i omekšavaju tvrdu kožu.

Svaku večer napravite toplu kupku za stopala, u koju možete dodati morsku sol i par kapi eteričnih ulja.

Za kupku je dobro koristiti eterična ulja čajevca, lavande i eukaliptusa jer imaju antiseptička svojstva i štite stopala od bakterija, gljivica i bradavica.

Napunite kadicu toplom vodom, uronite noge u vodu i ostavite ih tako 15 minuta.




Radite to svaku večer, prije spavanja – sve dok se stanje Vaših stopala ne popravi. Nakon toga priuštite si kupku 1-2 puta tjedno.

Za posebnu njegu stopala povremeno napravite kupku od 1 čaše soka limuna, 4 žlice maslinovog ulja, 1 čaše mlijeka i malo cimeta. Napunite kadicu toplom vodom. Sve sastojke dobro pomiješajte u vodi. Uronite noge u kadicu i držite 10-15 minuta.

2. korak: Peeling




I stopalima je potreban peeling. Peeling je metoda uz pomoć koje odstranjujete odumrle stanice kože, ispod kojih se sakriva nova, sjajna i glatka koža.

Možete kupiti već gotovi peeling za stopala, ali preporučujemo da smjesu za peeling napravite sami, što je vrlo jednostavno.

Napravite smjesu od maslinovog ulja, smeđeg šećera i morske soli. Dobro istrljajte s njom tvrda područja na stopalima.

Odumrle stanice kože možete uspješno ukloniti i kamenom ili strugalicom za petu.

Peeling nije potrebno raditi svaki dan, dovoljno ga je napraviti 1-2 puta tjedno.

Ako imate pukotine na stopalima, ponavljajte samo 1. i 3. korak sve dok se pukotine ne zacijele. Tek nakon toga možete dodati peeling.

3. korak: Dobra krema za stopala

Nakon peelinga operite stopala i temeljito ih obrišite ručnikom. Vlaga na stopalima nije poželjna jer pogoduje razvoju gljivica.

Sada je vrijeme za hidratantnu kremu i masažu. Dobro namažite stopala sa kvalitetnom kremom za stopala, a dok nanosite nanosite kremu, možete i lagano masirati stopala. Masaža stopala blagotvorno djeluje na cijeli organizam, te će vam biti ugodno.

Prstima napravite nekoliko kružnih pokreta po stopalu. Nakon toga masirajte ih šakom, pritiskujući stopala po cijeloj njihovoj dužini. Ne zaboravite izmasirati i nožne prste, nježno ih kotrljajući i stiskajući.

Nakon kupke, peelinga i masaže obucite čiste pamučne čarape. Ostavite ih na nogama barem 4 sata.

Njega za svaki dan

Brinite se o stopalima svaki dan. Ako se pojave pukotine, ranice ili žuljevi, odmah obratite pažnju i tretirajte ih na odgovarajući način.

Održavajte noge čistima i suhima i svakodnevno ih njegujte – tako će Vaša stopala uvijek biti u odličnom stanju.

Često je loše stanje kože povezano sa nedostatkom nutrijenata u organizmu ili nedovoljnim unosom vode. Zbog toga pripazite da unosite dovoljno vitamina A, koji je bitan za  zdravlje kože. Mrkva, batat, kelj, špinat i bundeve su odličan izvor ovog vitamina.

Osim kvalitetne hrane, unosite puno vode. Pijte 6-8 čaša vode dnevno i Vaša koža će biti prirodno glatka i mekana.

Ne morate patiti od ispucalih i suhih stopala. Samo slijedite ove jednostavne korake i uskoro će koža na Vašim stopalima biti mekana i baršunasta, navodi Alternativa za vas.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.