Shutterstock

Soda bikarbona za ‘holivudski osmijeh’: Metoda pranja zubi stara više od sto pedeset godina

Autor: Zlatko Govedić

Soda bikarbona ili natrijev bikarbonat je bijeli, kristalni, blago alkalni prah. U dodiru s vodom dolazi do oslobađanja slobodnih radikala. Kada sodu bikarbonu stavite u usta ona se povezuje s molekulama koje čine caklinu te dolazi do reakcije oksidacije. Dakle, oksidacijom nartijeva bikarbonata uklanjanju se mrlje kave, duhana za žvakanje i pušenja.

Kako prati zube sa sodom bikarbonom?

Najpraktičnije je da sodu bikarbonu uspete u malo posudicu tako da je možete lakše mijenjati svakih nekoliko tjedana jer vrlo brzo nastanu grudice zbog vlažne četkice za zube.

Umočite svoju vlažnu četkicu za zube u posudicu. Četkicu možete i navlažiti s vodicom za ispiranje usta ako vam smeta okus sode bikarbone.

Stavite što više sode bikarbone na četkicu.

Perite zube dvije minute, 15 sekundi trljajte zubi tako da se soda pomiješa sa slinom i postane kremasta jer ako stavite sodu bikarbonu direktno na desni može ih iritirati.

Četkajte jezik 20 sekundi jer ćete na taj način uništiti bakterije na jeziku.
Isperite čistom vodom ili vodicom za ispiranje zubi koja će usnu šupljinu malo osvježiti.

Ako vam se ne sviđa okus te biste željeli nastaviti koristiti komercijalne paste za zube koje sadrže dosta fluorida (velika vrijednost RDA) te su štetne za zdravlje onda pomiješate sodu bikarbonu s jako malo paste za zube.

Soda bikarbona čini se kao najbolji izbor za održavanje higijene usta: nije štetno abrazivno sredstvo, usporava razvijanje bakterija, uklanja mrlje, povećava pH vrijednost čime se smanjuje rizik razvijanje raznih bolesti te je također ekonomski isplativo.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.