Foto: Pixabay

Smijem li se sunčati ili ne? Liječnica odgovara na ovo vječno ljetno pitanje!

Autor: Daniela Delale

Obožavate se izležavati na plaži, ali ne znate je li to sigurno za vas. Sunčati se ili ne – vječno je ljetno pitanje.

Dr.med. Dubravka Tonković, specijalistica anestezije i reanimacije, donosi odgovor koji će vas, vjerujemo, zadovoljiti.

Dakle, možete se sunčati, ali oprezno.

“Ljeti se vrlo često prekomjerno izlažemo suncu i zanemarujemo oštećenja koja sunčeve zrake mogu izazvati na koži. Opekline, alergije, preuranjeno starenje kože, prekancerozne promjene i melanom samo su neke od štetnih posljedica sunčanja. Baš zato se preporuča izbjegavanje izlaganja suncu kad je njegovo zračenje najintenzivnije (od 11 do 16 sati)”, upozorava dr. Tonković.

Kožu treba zaštititi sredstvima za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom kao i njegovati nakon sunčanja da bi joj se vratila izgubljena vlaga. Međutim, postoje i povoljni učinci sunca na kožu.

“Pod utjecajem sunca u koži se stvara vitamin D bez kojeg nema ugradnje kalcija u kosti što je dobro radi stvaranja potrebne koštane mase i sprečavanja osteoporoze. Također se pod utjecajem sunčeve svjetlosti potiče lučenje hormona endorfina u mozgu, što izaziva dobro raspoloženje. Ali isto tako, predugo izlaganje suncu izrazito suši kožu izvlačeći iz nje pirodnu vlagu i masnoće te izaziva njezino ljuštenje, a time i njezinu prekomjernu osjetljivost. Tako ćemo često na plažama vidjeti izgorjela lica i tijela – često i s alergijskim reakcijama na sunce (solarna alergija)”, kaže naša sugovornica.

Daljnja opasnost krije se u nepovoljnom utjecaju visokih temperatura i sunca na cirkulaciju. Dok će kretanje po jutarnjem suncu i plivanje u moru s jedne strane potaknuti cirkulaciju, predugo izlaganje suncu i visokim temperaturama predstavljaju veliku opasnost za sve osobe sa poremećajima cirkulacije, poremećajima krvnog tlaka i srčanim bolesnicima.




Osobito će trpjeti venska cirkulacija, tako da osobe s proširenim venama trebaju biti vrlo oprezne. Za takve osobe je korisno što više plivati, a kada izađu iz vode trebaju boraviti u hladu. Isto tako, kao posljedica prekomjernog izlaganja suncu mogu se razviti sunčanica i toplotni udar.

Ako imate visoki krvni tlak, ovo su stvari koje nikako ne smijete raditi po ljetnim vrućinama!




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.