
ALARM ZA UZBUNU: Hrvatska u vrhu najviše stope porasta ovog karcinoma u svijetu
Nakon analize više od 900 jogurta na britanskom tržištu znanstvenici upozoravaju da su mnogi jogurti prepuni šećera i da se javnost ne smije zavaravati da konzumira zdravu namirnicu, prenosi BBC.
Znanstveni tim sa sveučilišta Leeds utvrdio je da su tzv. organski jogurti bili među najzaslađenijima i sadržavali su više šećera na 100 grama proizvoda od gaziranih pića.
Tek se prirodne ili grčke jogurte moglo svrstati u skupinu napitaka s niskim udjelom šećera.
Prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu BMJ Open najviše šećera sadržavali su tzv. jogurt deserti – prosječno 16,4 grama na 100 grama proizvoda. U toj kategoriji po udjelu šećera su i proizvodi poput čokoladnog moussea ili rožate koji ne sadrže jogurte.
Drugi po redu najslađi jogurti bili su “organski” s prosječno 13,1 grama na 100 grama proizvoda.
Dječji jogurti prosječno su sadržavali 10,8 grama na 100 grama proizvoda što odgovara količini od dvije kocke šećera, utvrdilo je istraživanje.
Usporedbe radi 100 grama prosječne gazirane kole sadržava 9 grama šećera.
U skupinu jogurta s niskim udjelom šećera, odnosno manje od pet grama šećera na sto grama proizvoda, ušlo je tek devet posto jogurta.
“Mislim da će ljudi, uključujući roditelje, biti iznenađeni koliko je zapravo šećera u jogurtima”, kaže voditeljica istraživanja Bernadette Moore.
“Moj je savjet da kupite prirodni jogurt i pomiješate ga s vašim vlastitim voćem”.
ALARM ZA UZBUNU: Hrvatska u vrhu najviše stope porasta ovog karcinoma u svijetu
DNEVNI RITAM NAS MELJE: Ovo su četiri znaka da ste pod kroničnim stresom, a da to i ne znate
KAKO IZBJEĆI TOPLINSKI UDAR? Ovi naizgled jednostavni savjeti mogli bi vam spasiti život!
MUČE VAS PROBAVNE TEGOBE? Rješenje već imate u kuhinji! Ovim narodnim pripravkom možete poboljšati metabolizam