fbpx
Ilustracija/Pixabay

SMANJITE BOL U DONJEM DIJELU LEĐA: Ove lagane i jednostavne vježbe radit ćete sa zadovoljstvom

Autor: Zlatko Govedić

Zbog današnjeg stila života rijetko tko nije osjetio bol u donjem dijelu leđa.

Bolovi se javljaju zbog lošeg držanja i opterećenja na kralježnicu, ali i zbog grča u tijelu izazvanog stresom i umorom. Postoji vježba kojom možete smanjiti osjećaj pritiska u lumbalnom dijelu.

Vježba disanja protiv bolova u donjem dijelu leđa


Sjednite udobno. Zatvorite oči i opustite se.

Vrh jezika naslonite iza gornjih prednjih zuba.

Udišite kroz nos polako u trajanju od 4 sekunde, zadržite dah brojeći do 7 pa polako izdišite na usta brojeći do 8, proizvodeći tihi zvuk olakšanja.

Postupak ponovite još tri puta.

Vježba prije spavanja

Uvečer prije spavanja, dok ležite u krevetu rastežite se 60 sekundi.
Lezite na trbuh i naslonite se na podlaktice.

Gornji dio tijela podignite tako da se naslonite na laktove, podignite i glavu, zadržite položaj 8 sekundi pa se vratite u početni položaj. Vježbu ponovite dva puta.

Lezite na leđa i savijte koljena, a ruke ispružite pored tijela. Podignite kukove u ravan položaj, ostanite tako 8 sekundi pa se vratite u početni položaj.
Ostanite ležati na leđima pa skupite noge, savijte ih u koljenima, obuhvatite ih rukama i privucite prema grudima. Ostanite u tom položaju 8 sekundi pa se vratite u početni položaj. Vježbu ponovite tri puta.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.