Foto: Marko Miscevic / Cropix / Ilustracija

Slaninu nikako ne kombinirajte s ovom hranom: ‘Jako opasna kombinacija, može biti štetna’

Autor: F.F

Gastroenterolog dr. Srđan Marković istaknuo je važnost svjesnosti o masnoj jetri u nedavnom intervjuu za emisiju “150 minuta”. Masna jetra, često povezana s konzumiranjem alkohola, zapravo je organ koji se bori s prerađivanjem toksina koje unosimo u tijelo, a njeno se oštećenje često događa upravo zbog prekomjerne konzumacije masne hrane. Marković je upozorio na popularne obroke koji mogu biti štetni, poput jela s puno slanine i kajmakom, koji mogu uzrokovati nakupljanje masnoća u jetri.

Jetra je tu i radi svoj posao, to je vrlo važan vitalni organ. Ona iz crijeva izbacuje sve toksine koji su uglavnom porijeklom. Oni krvotokom dospijevaju u jetru, gdje se pročišćavaju i zatim odlaze u cirkulaciju. U ljudskoj je prirodi da se uz hranu pretjeruje s masnoćama. Ljudi misle da hrana nije ukusna ako nije masna”, kaže dr. Marković, a prenosi Mondo.

Osim genetskih faktora, masna jetra može biti posljedica loših prehrambenih navika, visokog kolesterola, povišenih triglicerida ili dijabetesa. Iako ova bolest često nema vidljive simptome, redoviti laboratorijski testovi mogu otkriti disfunkciju jetre. Bol ispod desnog rebarnog luka može biti jedan od rijetkih znakova da jetra pati.

Foto: Unsplash

Ne kombinirajte slaninu i omiljeni prilog

“Ljudi pribjegavaju kajmaku u kombinaciji sa slaninom i to je jako, jako mastan obrok koji je bogat zasićenim kiselinama i zasićenim mastima koje su štetne te se mogu nakupiti u jetri više nego što bi trebalo. Ako više od pet posto od ukupne težine jetre taloži, onda je pred nama čovjek s masnom jetrom”, pojasnio je.

Marković ističe da je ključno rješavati uzroke masne jetre, poput regulacije dijabetesa, umjesto samo liječenja posljedica. Reguliranje prehrane i izbjegavanje prekomjerne konzumacije masne hrane može pomoći jetri da se regenerira, no u težim slučajevima, poput ciroze jetre, može biti potrebna transplantacija jetre. U konačnici, svijest o važnosti zdravog načina života i pravilne prehrane ključna je za očuvanje zdravlja jetre i cjelokupnog organizma.

Vodu nikada ne bi trebali zagrijavati u mikrovalnoj: Može doći čak i do ‘eksplozije’




“Masna jetra obično ne pokazuje vidljive simptome. Kod oko trećine ljudi primijeti se svjetlija jetra na medicinskim pregledima, što sugerira veće nakupljanje masnoća, ali u većini slučajeva ne izaziva nikakve simptome. Kada jetra počne patiti, mogu se javiti bolovi ispod desnog rebarnog luka, ali redoviti laboratorijski testovi mogu otkriti je li jetra zahvaćena i što uzrokuje nakupljanje masnoća”, objašnjava liječnik.

“Razlozi za masnu jetru mogu biti prekomjerna konzumacija masnih namirnica, visoki kolesterol, povišeni trigliceridi ili prisutnost dijabetesa. Kod ljudi s povišenim razinama transaminaza i masnom jetrom, potrebno je isključiti virusni hepatitis kao mogući uzrok. U medicini je važno rješavati uzroke bolesti kako bi se problem u potpunosti eliminirao, primjerice, ako je neuredan dijabetes uzrok masne jetre, tada je ključno regulirati dijabetes kako bi se jetra mogla oporaviti. Osvještavanje uzroka bolesti ključno je za uspješno liječenje”, zaključio je.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.