Skuplja i teže dostupna organska hrana ipak nije zdravija od ‘obične’!

Autor: P.R.

Istraživanjem je ustanovljeno kako su voće i povrće, obzirom na organsko i neorgansko podrijetlo, sadržavali približno jednake količine vitamnina, a mlijeko gotovo istovjetne količine proteina i masti iako je prema nekim studijama organsko mlijeko sadržavalo više omega-3 masnih kiselina od onoga koje nije organskog podrijetla.

Konzumiranje organske hrane ljude ne čini zdravijima, podaci su najnovijeg istraživanja na britanskom sveučilištu Stanford koji i sugeriraju kako ono ipak znači manji unos pesticida u tijelo.

Iz više od 200 studija izveden je zaključak kako nema znatne razlike između organske i hrane koja nije organskog podrijetla, osim što organska hrana sadrži oko 30 posto manje pesticida, piše BBC

U istraživanju objavljenom u magazinu ‘Annals of Internal Medicine’, provedeno je 17 studija gdje su se uspoređivali ljudi koji su jeli organsku hranu s onima koji su jeli ‘konvencionalnu’, te 223 studije u kojima su uspoređivane razine nutrijenata, bakterija, gljivica ili pesticida u vrstama hrane uključujući voće, povrće, žitarice, meso, mlijeko i jaja.

Ustanovljeno je kako su voće i povrće sadržavali približno jednake količine vitamina, a mlijeko gotovo istovjetne količine proteina i masti iako je prema nekim studijama organsko mlijeko sadržavalo više omega-3 masnih kiselina od onoga koje nije organskog podrijetla.

Organska hrana ipak sadrži više dušika, a znanstvenici to opravdavaju razlikama u upotrebi gnojiva i zrelosti plodova prilikom berbe. Međutim, obzirom na zdravlje, istraživači misle kako u tome nema mnogo profita.

– Konzumenti odabiru organsku hranu iz različitih razloga, ipak posljednje istraživanje ukazuje kako nema značajne razlike između organske hrane i one koja to nije obzirom na hranjivost ili zdravlje – kaže Alan Dangour, profesor u londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu koji je sudjelovao u istraživanju.




Autor:P.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.