fbpx
Ilustracija/Pixabay

Sjedilački način života uzrok je ogromnih zdravstvenih tegoba: Stručnjaci su dodali još jednu!

Autor: Zlatko Govedić

Sve više ljudi svakodnevno sjedi velik dio dana. Poznato je da sjedilački način života donosi brojne rizike poput problema s leđima, pretilosti, gubitka mišićne mase, srčanog i moždanog udara, raka, dijabetesa, depresije i Alzheimerove bolesti.

No, stručnjaci tvrde da je sjedilački način života povezan i s ubrzavanjem procesa starenja stanica. Riječ je o rezultatima studije iz 2017. godine.

Podaci prikupljeni od oko 1500 ispitanika u dobi od 64 do 95 godina ukazuju kako su stanice tjelesno neaktivnih žena biološki prosječno osam godina starije od stanica njihovih tjelesno aktivnijih vršnjakinja.


Proces starenja je praćen uz pomoć analize stanja telomera, zaštitnih nastavaka smještenih na krajevima kromosoma.

Kraće telomere već su dovedene u vezu s povećanjem rizika za bolesti srca, dijabetes i neke tipove raka.

“Otkrili smo da žene koje duže sjede nemaju kraću duljinu telomera ako vježbaju najmanje 30 minuta dnevno, što je nacionalna preporučena smjernica. O prednostima tjelovježbe trebalo bi da budemo svjesni i kada smo mladi, a tjelesna aktivnost trebalo bi da bude dio naše svakodnevne rutine, čak i kada imamo 80 godina”, tvrde stručnjaci sa Sveučilišta u Kaliforniji te zaključuju kako su njihovi nalazi potvrda da životne navike mogu ubrzati proces starenja.

Po njihovim riječima, i u starijoj životnoj dobi veoma je važno održavati zadovoljavajuću tjelesnu aktivnost.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.