fbpx
Foto: Pixabay

SJEDILAČKI NAČIN ŽIVOTA SKRIVA BROJNE OPASNOSTI: Stručnjaci upozoravaju, ovo vam prijeti ako ne odlazite u šetnju svaki dan

Autor: M.V.

Takozvani “lockdown” početkom prošle godine privremeno je zaustavio živote milijuna ljudi, a epidemiološke mjere nastavile su isto tijekom cijele godine. Nerijetko je to direktno utjecalo na samo ograničavanje kretanja koje je, istini za volju, jako bitno za očuvanje cjelokupnog zdravlja.

Umjesto teretana i zatvorenih prostora, brojni su radije odabrali prirodu i nisu pogriješili jer i šetnja je bolja od sjedenja ili ležanja. Štoviše, kako navode stručnjaci, ako se ne krećete svakog dana, pa makar u običnu šetnju, prijete vam četiri opasnosti.

Skraćen životni vijek


Kako je pokazala studija Europskog društva za kardiologiju, 20-godišnji sjedilački način života udvostručuje rizik od rane smrti, a pomoći može minimalna modifikacija – više stajanja ili svakodnevna šetnja. Štoviše, studija iz 2012. godine pokazala je kako smanjenje sjedenja ispod tri sata dnevno povećava životni vijek za čak dvije godine.

Srčane bolesti

Studije su pokazale kako je čak šest posto svjetske bolesti srca uzrokovana manjkom tjelesne aktivnosti. Stoga ista svakako ne može škoditi.

Rak dojke

Sudeći prema studiji iz 2011. godine objavljenoj u magazinu Recent Results in Cancer Research, žene koje se više kreću ili bave sportom za 25 posto su manje sklone razvoju raka dojke nego one koje se bave manjom fizičkom aktivnošću.

Dijabetes tip 2
Naposljetku, sjedilački način života utječe i na sklonost šećernoj bolesti. Naime, studija iz 2016. godine objavljena u  World Journal of Diabetes navodi kako šetnja od samo pola sata dnevno smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za čak 50 posto, dok s druge strane studija iz 2014. godine iz Medicine and Sport Science otkriva kako sjedilački život povećava rizik od ove bolesti za čak 112 posto.

Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.