fbpx

Sirovi krumpir pomaže bolesnom želucu

Autor: A.B.

Sok krumpira treba koristiti kao dodatak svakodnevnoj prehrani. Važne molekule krumpira mogle bi spriječiti štetno djelovanje bakterije koja živi u želucu i uzrokuje čir želuca te žgaravicu.

Bolesti želuca mogu biti izrazito neugodne. Najčešće posežemo za raznim ljekovima u nadi da će nam što prije pomoći. No, što biste rekli kada bi saznali da je krumpir najbolji lijek? I to još sirovi. Naime, Alfred Vogel u svojoj knjizi o prirodnim lijekovim davno je tvrdio kako je sok od sirovog krumpira najbolji lijek za želučane probleme. Znanstvenici sa Sveučilišta Manchester potvrdili su da sirovi krumpir sadrži jedinstvene antibakterijske molekule koje mogu liječiti čir na želucu. Sok krumpira treba koristiti kao dodatak svakodnevnoj prehrani. Važne molekule krumpira mogle bi spriječiti štetno djelovanje bakterije koja živi u želucu i uzrokuje čir želuca te žgaravicu. Bakterije u želucu ne mogu razviti otpornost na ‘sok krumpira’, jer on ne uzrokuje nuspojave, za razliku od raznih antibiotika.

Ian Roberts, profesor mikrobiologije na Faculty of Life Sciences, koji je sudjelovao u otkriću, rekao je: ‘Jedna od naših znanstvenica je na nedjeljnom ručku čula da je baka koristila krumpir za liječenje čira na želucu. Nakon toga je otišla i kupila vrećicu krumpira i počela ih testirati u laboratoriju.’

‘Kad sam prvi put čuo za tu ideju, moram priznati da sam bio malo skeptičan. No nisam bio iznenađen, puno biljnih proizvoda ima vrlo zanimljive spojeve, a mi ih samo trebamo pronaći’, zaključio je.


Autor:A.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.