Foto: Andrija Lucic / CROPIX/Ilustracija

Siniša omiljeno piće Hrvata prodaje duplo skuplje nego ostali: Otkrio je u čemu je tajna

Autor: F.F

U regiji jugoistočne Europe, rakija je ne samo alkoholno piće, već i dio bogate kulturne baštine i tradicije. Svoje korijene vuče iz stoljećima stare prakse destilacije voća, a danas je neizostavan dio mnogih društvenih okupljanja, proslava i obiteljskih svečanosti. Hrvatska i susjedne zemlje dijele strast prema ovoj aromatičnoj tekućini koja se tradicionalno proizvodi od različitih vrsta voća poput šljiva, krušaka ili jabuka.

Popularnost rakije u Hrvatskoj i regiji proizlazi iz duboko ukorijenjene kulture proizvodnje alkohola, lokalnih okusa i mirisa, te društvenog značaja koji joj se pridaje kao simbol zajedništva i tradicije. No, kako i u Hrvatskoj, rakija je iznimno popularna i u ostatku regije.

Siniša Jović, poput mnogih lokalnih proizvođača rakije, otkriva tajne proizvodnje tradicionalnog alkoholnog napitka u Novom Brdu u Kosovu. Uzimajući komine stara godinu dana, Jović je započeo proces destilacije kako bi stvorio kvalitetnu rakiju koja nosi pečat “brenda Novog Brda”. Ovaj specifičan postupak proizvodnje, uključujući i recepturu za prepeku, rezultirao je rakijom koja ima cijenu znatno višu od drugih rakija na tržištu.

Foto: Srecko Niketic / CROPIX

Bez šećera

Jović ističe važnost očuvanja autentičnog okusa voća te odbacuje dodavanje šećera tijekom procesa proizvodnje, tvrdeći da to umanjuje prirodne arome voća. Za izradu “jabukovače”, Jović koristi komine jabuka, vode s planina te specifične tehnike destilacije kako bi postigao visokokvalitetnu rakiju, prenosi Telegraf.

Ovaj posao nije samo način izrade alkoholnog pića, već i način prenošenja tradicije s koljena na koljeno. Jović želi podučiti svog sina Mihajla o umijeću proizvodnje rakije, nastavljajući obiteljsku tradiciju koju je naučio od djeda i oca.

Aviokompanije se sjetile kako dodatno opelješiti kupce: Sada na tome zarađuju milijarde




Važno je naglasiti da proces destilacije zahtijeva pažljivo praćenje kako bi se postigla željena jačina i okus rakije. Skidanje gornjeg sloja komine, kontrolirano grijanje na laganoj vatri te dodavanje prokuhane i ohlađene destilirane vode ključni su koraci u postizanju kvalitetne rakije.

Proizvodnja rakije nije samo gospodarski pothvat već i sredstvo za očuvanje lokalnog identiteta i naslijeđa. U Novom Brdu, gdje se sve više mladih okreće stočarstvu i voćarstvu kao izvoru prihoda, tradicionalna proizvodnja rakije postaje ključni element u očuvanju kulturne baštine i stvaranju održive budućnosti za lokalnu zajednicu.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.