Screenshot/Youtube

Simulacija razvoja bebina lica u maternici izgleda kao horor: Mnogi se nisu usudili pogledati do kraja

Autor: Zlatko Govedić

Gledanje procesa razvoja bebina lica u utrobi majke može biti poprilično šokantno iskustvo, u što ćete se i sami uvjeriti ako pogledate ulomak iz dokumentarnog filma “Unutar ljudskog tijela: Stvaranje” (eng. “Inside the Human Body: Creation”) iz 2011. godine.

Michael Mosley, novinar BBC-a, prikazao je taj proces od početka do kraja.


“Biolozi su stoljećima razmišljali o svrsi filtruma, malog udubljenja iznad usana i ispod nosa. Sada znamo da je to mjesto gdje se slagalica lica ljudskog embrija konačno spaja”, rekao je u dokumentarcu.

Zašto nikada ne sanjamo mobitel? Postoji više teorija koje objašnjavaju ovu naizgled sablasnu pojavu

U filmu se potom prikazuje simulacija razvoja bebina lica tijekom vremena. Dvije rupe koje se pojavljuju na vrhu glave postupno se spuštaju kako nos dobiva svoj oblik. Na trenutak izgleda kao da su sve karakteristike lica skoncentrirane u malom području sredine glave, no poslije se otkriva da su to samo nosnice i filtrum.

Ova izvanredna simulacija šokirala je mnoge gledatelje, a mnogi su izrazili svoje oduševljenje ili uznemirenost. Neki su bili začuđeni promatranjem procesa, dok su drugi bili prestrašeni.

Proučavanje tog procesa razvoja lica od nečega što je počelo kao nejasna masa do potpuno oblikovanog ljudskog lica zaista je nevjerojatno.
“Koristili smo podatke iz skeniranja razvijajućih embrija kako bismo vam prvi put mogli pokazati kako se naša lica ne samo razvijaju, već se i slažu kao slagalica. Tri glavna dijela slagalice spajaju se u sredini gornje usne i stvaraju utor koji je poznat kao filtrum. Cijeli taj nevjerojatan proces odvija se u maternici između drugog i trećeg mjeseca trudnoće. Ako se to ne dogodi tada, neće nikada”, ispričao je Mosley.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.