fbpx
foto:pexels

Simptom koji pogađa do 20 posto stanovništva: Ne postoji specifična terapija, ali možete si pomoći

Autor: Dnevno

Simptom poznat kao tinitus javlja se kod 15 do 20 posto stanovništva, a utječe na smanjivanje kvalitete života jer izaziva umor, nesanicu, otežanu koncentraciju i pamćenje te depresiju i anksioznost.

Oboljeli simptom doživljava kao zvukove u obliku šuma ili zujanja u jednom ili oba uha, a da pritom nije prisutan podražajni zvuk u okruženju. Nnastaje kao posljedica gubitka sluha, cirkulacijskih problema unutarnjeg uha ili ozljede uha.

Šum pokvarenog telefona

Obično se opisuje kao zujanje, šum pokvarenog televizora, šuštanje lišća, pištanje i slično, a može biti prisutan stalno ili povremeno, te toliko glasan i snažan da ometa sluh i koncentraciju osobe koja ga osjeća.


Najčešći uzroci tinitusa

Tinitus se može pojaviti nakon respiratorne infekcije ili odjednom uz gubitak sluha, a tada se preporučuje obaviti liječnički pregled. Najčešći uzroci tinitusa vezani za uho su zamjedbeni ili senzoneuralni gubitak sluha koji obično nastaje nakon šezdesete godine kao posljedica nepovratnog gubitka funkcije slušnih stanica, kratkotrajna ili dugotrajna izloženost velikoj buci te bolest srednjeg uha –  otoskleroza ili cerumen zvukovoda.

Rjeđe tinitus može nastati zbog Menierove bolesti, akustičnog neuroma, ozljede glave, disfunkcije Eustahijeve tube, spazma mišića unutarnjeg uha ili poremećaja zgloba koji spaja donju čeljust s kostima lubanje, piše adiva.hr.

U velikom broju slučajeva pacijenti se žale na pulsirajući tinitus koji je prouzročen cirkulacijskim problemima, odnosno aterosklerozom, čime krvne žile gube elastičnost i ne rastežu se dovoljno sa svakim udarcem srca. Drugi cirkulacijski uzroci mogu biti visoki krvni tlak, tumori glave i vrata s pritiskom na krvne žile ili kapilarna malformacija.

Lijekovi i suplementi koji mogu izazvati ili pogoršati tinitus su nikotin, kofein, diuretici, acetilsalicilna kiselina u velikim dozama, rijetki antibiotici, antidepresivi i lijekovi protiv malignih bolesti.

Rizični čimbenici za razvoj tinitusa su muški spol, starija životna dob, cirkulacijski problemi (posebice visok krvni tlak i ateroskleroza), stalna izloženost buci na radnome mjestu i pušenje.

Preventivno najviše možemo djelovati korištenjem zaštite protiv buke na radnome mjestu i sprečavanjem kardiovaskularnih bolesti.
No kod velikog broja pacijenata nikad se ne pronađe uzrok tinitusa, ali obdukcijama pacijenata koji su imali izražen tinitus jačeg intenziteta nađeni su mikrotrombi na razini kapilarnog sustava unutarnjeg uha.

Ne postoji specifična terapija, evo kako si možete pomoći

Nažalost, ne postoji specifična terapija lijekovima protiv tinitusa, ali pacijent si može pomoći tako da izbjegava kofein, nikotin, alkohol, stres i glasnu buku koji mogu pogoršati intenzitet simptoma, odnosno preporučuje se korištenje pozadinske glazbe, TV-a ili ventilatora za skretanje pozornosti. Alternativna terapija za tinitus podrazumijeva korištenje melatonina, grupe B vitamina, cinka, akupunkture, Ginko bilobe i neuromodulacije.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.