Foto: Unsplash

Sijeda kosa može ponovno potamnjeti ako smanjite stres: Ta povezanost nije mit, kažu stručnjaci

Autor: Zlatko Govedić

Donedavno nije bilo nikakvih dokaza o vezi stresa i sijeđenja, no studija međunarodnog tima liječnika iz 2021. pruža snažne argumente za tu povezanost.

Studija, provedena na 14 dobrovoljaca, pokazuje da stres može uzrokovati gubitak pigmenta u kosi, te da se, kada se stres smanji, boja kose može djelomično vratiti.

Istraživanje je provedeno na 14 dobrovoljaca u dobi od 9 do 65 godina s već vidljivim sijeđenjem. Kroz dvije i pol godine, znanstvenici su analizirali njihove vlasi specijalnom tehnikom visoke rezolucije.

Foto: Unsplash

Stotine proteina

Osim vidljivog sijeđenja, otkrili su male varijacije boje koje pokazuju da gubitak pigmenta nije uvijek nepovratan.

Prateći dnevnike stresa nekoliko dobrovoljaca, istraživači su primijetili korelaciju između ciklusa stresa i promjena u boji kose kod nekih sudionika. Primjerice, jedna osoba je tijekom odmora primijetila vraćanje boje na dijelu kose.

Analizirajući stotine proteina u kosi, istraživači su otkrili vezu sijede kose i proteina povezanih s mitohondrijima – pokazatelja energetske potrošnje i metaboličkog stresa. Matematičkim modelom oni sugeriraju da sijeda kosa može povratiti boju u određenim okolnostima, što pruža nadu u razumijevanju bioloških procesa starenja.

Važno otkriće znanstvenika: Tvari pronađene u ovoj hrani navodno pomažu u prevenciji raka
Ne vrijedi za sve

Iako je ta povezanost već istraživana, nova studija pruža najčvršće dokaze o gubitku pigmenta kose kao posljedice stresa, naglašavajući da taj gubitak može biti privremen.

Međutim, zbog malog broja sudionika, ti rezultati vjerojatno ne vrijede za sve, a istraživači upozoravaju da bi trenutak početka sijeđenja mogao ovisiti o biološkoj dobi te da stres i drugi čimbenici mogu ubrzati taj proces.
“Ne mislimo da će smanjenje stresa kod 70-godišnjaka, koji je već godinama sijed, potamniti njegovu kosu ili da će povećanje stresa kod 10-godišnjaka biti dovoljno da mu kosa odjednom posijedi”, zaključuje neurolog Martin Picard sa Sveučilišta Columbia (New York, SAD).

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.