Foto: Pixaby

SIGURNO KRIVO PERETE ZUBE! Velika greška, stiže top savjet: Pridržavajte se ovih pravila za zdravlje cakline

Autor: N.K

Pranje zubi vrlo je važno za naše zdravlje, a mnogima nema goreg od toga kada boli zub.  Pritom je najvažnije četkanje, ali mnogi to čine pogrešno.

Prvo pitanje koje se postavlja je peremo li zube prije ili poslije doručka.

Ne perite zube odmah poslije jela

“Pranje zuba oslobađa ih od naslaga i bakterija. Ako konzumirate kiselu hranu i piće, kao što su tost, kava, citrusi, trebalo bi izbjegavati pranje zuba najmanje 30 minuta nakon jela. Kad perete zube odmah ujutro, ubrzavate proizvodnju sline koja pomaže pri razgradnji hrane i tako ubija štetne bakterije u ustima.

Način držanja četkice veoma je važan za pravilno održavanje zdravlja zuba. Stomatolozi ističu da je treba držati pod kutom od 45 stupnjeva tako da je pola četkice prislonjeno na desni, a pola na zub, dok dlačice četkice uvijek trebaju biti okrenute prema desnima.

Pritisak

Mnogi misle da će ukoliko više pritišću četkicu, bolje oprati zube. Međutim, tajna nije u ovome, nego je baš suprotno. Prejako četkanje može oštetiti caklinu.

Četkanje jezika

Četkanje jezika mnogi zanemaruju ili to rade pogrešno. Neugodan zadah najčešće je posljedica toga što je na jeziku, pa bi zato svaki put kada perete zube trebalo očistiti i jezik, pokretima napijed–nazad.




Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.