Sezona im je: Maline štite od pretilosti, ali i raka!

Autor: I.Galešić/Alternativa za vas

Maline su bogate hranjivim tvarima, koje mogu odagnati bolesti i podariti tijelu snagu i izdržljivost.

Sezona je malina. Prekrasno tamnocrveno voće osim privlačnog izgleda, opijajućeg mirisa i još divnijeg okusa, su i zdrave, a još štite i od pretilosti te su izvor vitamina C.
Energetska vrijednost 100 g svježeg ploda maline iznosi 52 kcal / 217 kJ. Od toga ima 86% vode, 1,2% proteina, 0,65% masti i 12% ugljikohidrata. Izvrstan je izvor dijetetskih vlakana (6,5 g).

Osim vitamina C malina sadrži i vitamine B kompleksa, vitamine E i K, ali u količinama ispod preporučenog dnevnog unosa.
U malim količinama sadrži gotovo sve minerale.

Maline su bogate hranjivim tvarima, koje mogu odagnati bolesti i podariti tijelu snagu i izdržljivost. Sadrže obilje hidroksibenzoičke kiseline, antocijanina,  resveratrola i flavonola kao što su kvercetin i kaempferol.

Većina ovih fitonutrijenata čuva stanično zdravlje, štiti stanice od oštećenja i regulira upalne enzime.

Time smanjuju rizik od kroničnih tegoba poput pretilosti, krvožilnih bolesti i dijabetesa tipa II.

U novije su vrijeme maline postale zanimljive zbog sastojaka koji štite od raka.

Isprva su ključnim antikancerogenim sastojcima smatrali nutrijente s antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Istraživanja na raku dojke, jednjaka, debelog crijeva i maternice pokazala su da ti nutrijenti značajno smanjuju oksidativni stres i ublažavaju upale, čime ometaju razvoj i reprodukciju stanica raka.
Novije su studije ukazale na dodatno djelovanje fitonutrijenata u malini.

Čini se da elagitanini, nutrijenti srodni elagičnoj kiselini, sprečavaju pretvaranje zdravih stanica u zloćudne.

Stanicama koje već jesu zloćudne elagitanini šalju signale kojima ih potiču na samouništenje.
Malina vrste Rubus rosifolius, koja raste u obje Amerike, Australiji i Istočnoj Aziji, ima najveću snagu u pogledu smanjivanja broja zloćudnih stanica.

Prema istraživanju objavljenom u Journal of Food Composition and Analysis, ova vrsta maline ima drukčiju fitokemiju i biološke aktivnosti od svih ostalih vrsta.

Istraživači su utvrdili da ekstrakti Rubus rosifoliusa sprečavaju rast stanica raka pluća za 54 posto, debelog crijeva za 50 posto, želuca za 37 posto i pluća za 24 posto.

 

Autor:I.Galešić/Alternativa za vas
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.