Pinterest

Šest savjeta kojim ćete za mjesec dana imati kožu kao holivudski glumci!

Autor: ZG/Dnevno.hr

Korekcija prehrane i čišćenje organizma snažno djeluju na poboljšanje stanja kože. Naročito je važno čišćenje crijeva i jetre. Godinama stručnjaci proučavaju benefite probiotika, ali osim što ove dobre bakterije pridonose jačanju imuniteta, pomažu i u preživljavanju terapije s antibioticima.

Jedite probiotike

Usto, otkriveno je da probiotici mogu imati veliku ulogu u ljepoti i zdravlju naše kože. Bez obzira na to hoćemo li probiotike konzumirati oralno ili ih nanositi izravno na kožu, oni nam mogu pomoći da naša koža napokon uspostavi neophodni balans, a sve u cilju regeneracije i zdrava, njegovana izgleda.

Nije važno želite li dodatni sjaj ili imate problema s kožom (bubuljice, ekcemi ili preuranjeno starenje), vrlo je vjerojatno da vam baš probiotici mogu pomoći.

Potražite one probiotike koji sadrže barem 10 milijardi CFU-a (eng. colony-forming units, jedinica za bakterije) te one koji sadrže laktobacile i bifidobakterije.

Preskočite rafiniranu hranu

Dermatologinja Whitney Bowe savjetuje da ovu hranu treba preskočiti jer ona usporava probavu, a to rezultira zastojima i prekomjernom količinom nezdravih bakterija, što može dovesti do sindroma crijevne propusnosti. Takvo probavno stanje može prouzrokovati ulazak bakterije u krvotok što dovodi do opće upale. Sve se to može manifestirati na koži u obliku akni, ekcema, čak i bora.




Jedite fermentirano

Konzumirajte probiotike u fermentiranoj hrani i napicima, kao što su kiselo zelje, kimchi i kombucha, jer oni pomažu u održavanju crijevne flore. Djeluju i kao prirodni antibiotik, usklađuju pH tijela te kontroliraju upale, što je ključno za blistavu kožu.

Pozorno birajte mliječne proizvode




Mlijeko, pogotovo ono obrano, može prouzrokovati upale na koži (akne ili crvenilo) zahvaljujući proteinu kazeinu i sirutki. Preporučuje se bademovo ili kokosovo ulje umjesto kravljeg. S druge strane jogurt, i većina sireva koji su fermentirani, mogu poništiti negativan učinak mliječnih proizvoda.

Oznoji se malo

Vježbanje može preduhitriti prve znakove starenja kože zahvaljujući zdravim mitohondrijama (strukture koje služe kao izvor stanične energije za normalno funkcioniranje). Vježbanje potiče cirkulaciju, a to s vremenom pozitivno utječe na krvne žile koje opskrbljuju kožu, pa i ona bolje izgleda.

Naspavajte se

Potrebno vam je barem sedam sati sna na dan, inače nastaje cirkadijalni ili poremećaj prirodnog sna i bioritma. To jako narušava hormone gladi (grelin i leptin), a posljedica toga je da ste stalno gladni procesirane hrane i procesuiranih ugljikohidrata, ili svega što želimo izbjeći. Osim toga, povećava se razina hormona stresa kortizola, što je povezano s proizvodnjom kolagena i preuranjenim starenjem kože.

Autor:ZG/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.