Sedam razloga zašto je sjeme industrijske konoplje dobro za zdravlje

Autor: M.K.

Industrijska konoplja je nažalost još uvijek stigmatizirana zbog sorte Cannabis Indica koja sadrži visoke postotke THC-a. Prednosti industrijske konoplje su velike: od proizvodnje konopaca, tkanine, platna, goriva, papira pa do građevinskog materijala, itd. Velika nepoznanica je i njeno pozitivno djelovanje na ljudsko zdravlje: bogata je omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, proteinima, vitaminima A, D i E te nekolicinom vitamina B.

Prednosti konzumacije industrijske konoplje su zadivljujuće, a ovdje ćemo nabrojati neke od njih (prema listi  Natural News-a):

Zdravlje srca i snižavanje krvnog tlaka – sjemenke konoplje sadrže esencijalne masne kiseline koje mogu pomoći u regulaciji krvnog tlaka. Upravo zbog toga konzumacija sjemenki prevenira nakupljanje plaka u krvnim žilama koje vodi do srčanog napada i zastoja. Također, omega 3 i omega 6 masne kiseline pomažu u otklanjanju upala koje mogu uzrokovati visok krvni pritisak i slabu cirkulaciju. 

Očuvanje mentalnog zdravlja – osim za rad srca, masne kiseline su potrebne i za pamćenje i očuvanje mozga. Pa tako, osim što masne kiseline iz sjemenki konoplje pomažu kod pravilnog rada mozga, štite i od bolesti kao što su Parkinson i Alzheimer. Sjemenke konoplje mogu ublažiti simptome anksioznosti i depresije te popraviti raspoloženje.

Sjajnija koža – ulje konoplje se najčešće koristi u proizvodnji kozmetičkih proizvoda kao što su losioni za kožu, sapuni i balzami za usne. Ovo je prvenstveno zato što ovo ulje prodire u unutrašnje slojeve kože i pospješuje brzi rast stanica za glađu i mekšu kožu. Konoplja je također dobra za čišćenje kožnih nepravilnosti kao što su psorijaza, ekcemi i problemi suhe kože.

Gubitak tjelesne težine – konoplja može pomoći kod gubitka težine jer pomaže u suzbijanju apetita i stvara duži osjećaj sitosti. Dodavanjem samo jedne jušne žlice konopljinog ulja u vaše jelo, moćete znatno smanjiti svoje potrebe za hranom. Također, osjećati ćete više energije i raditi vježbe ili druge aktivnosti za smanjivanje težine.

Probavne smetnje – konoplja sadrži visok udio topivih vlakana koja održavaju vaš probavni trakt zdravim i čistim. Prema tome, upravo se konzumacijom konoplje mogu vrlo lako otkloniti probavne smetnje kao što su konstipacija i nadimanje.

Spriječavanje raka – konoplja sadrži puno biljnog sterola i antioksidansa koji mogu smanjiti rizik od raka debelog crijeva, pluća i prostate.




Dijabetes – Konopljino sjeme također pomaže ako imate rizik od dijabetesa, ili ste dijabetičar, jer ono kontrolira razinu šećera. Ovo je prvesntveno zato što sadrži zdrave masnoće koje pomažu u brzoj apsorbciji glukoze iz krvotoka i njenom pretvaranju u energiju. Dakle, vaša želja za slatkim će se smanjiti, a vaša energija će se povećati.

 

 




 

 

 

Autor:M.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.