Freepik

SAVRŠENA VJEŽBA ZA KRALJEŽNICU: Oporavlja sve pršljenove, zglobove i diskove!

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Spinalna dekompresija predstavlja istezanje kralježničkih fragmenata na jedan nježan način kako bi se ublažili bolovi u leđima i drugi simptomi sabijanja.

Pomaže i u poticanju kretanja kisika, vode i tekućine bogate hranljivim tvarima kroz bolne ili povrijeđene međupršljenske diskove.

Tretira bolove u vratu, pomaže kod oporavka nosećih kralježničkih spojeva, diskus hernije, išijalgije, degenerativne bolesti diskova i oboljelih kralježničkih živaca.

Stanje prekomjernog pritiska na diskove između pršljenova kralježnice naziva se spinalnom kompresijom.

Ovo sabijeno stanje kralježničnog stupa stvara simptome kao što su krutost u leđima i probleme sa živcima koji mogu utjecati na kognitivne i emocionalne procese.

Istezanje, odnosno dekompresija kralježnice moguća je pomoću određenih vježbi koje se mogu lako izvesti kod kuće.

Mnogi medicinski stručnjaci i fizioterapeuti smatraju da ove vježbe pomažu kako bi pritisak međupršljenskih diskova nestao.

Poželjno je samo porazgovarati s liječnikom specijalistom prije nego što se počne sa specifičnim vježbama i istezanjima kako bi se kralježnica dekompresirala.

Kako dekompresija kralježnice pomaže?

Različiti pokreti pomažu promjeni položaja kralježnice kako bi se smanjio pritisak na diskove među pršljenovima, što, s druge strane, pomaže i u smanjenju pritiska na  živce i druge strukture povezane s kralježnicom.

Također, dekompresija može pomoći i u poticanju kretanja kisika, vode i tekućine bogate hranljivim tvarima kroz bolne ili povrijeđene međupršljenske diskove radi ubrzanja liječenja.

Dekompresija kralježničkog stupa, osim u njemu samom, tretira i bolove u vratu, pomaže oporavku nosećih kralježničkih spojeva, diskus hernije, išijalgije, degenerativne bolesti diskova i oboljelih kralježničkih živaca.

Kako izvesti spinalnu dekompresiju kod kuće?

Dekompresija kralježnice terapeutski se obavlja kod stručnjaka, koji u tu svrhu koristi posebne sprave za istezanje leđnog dijela tijela.

Ipak, izvjesne tehnike moguće je probati i kod kuće kako bi se postigla dekompresija kralježnice. Ove tehnike pokazuju se izuzetno korisnim kod ublažavanja blagih do umjerenih bolova u leđima.

U tom slučaju, u svom domu moguće je izvesti sljedeće tri vježbe za nježno istezanje leđa, točnije kralježnice i njenih pršljenova i diskova među pršljenovima. Svaku od ovih vježbi poželjno je ponoviti najmanje deset puta u jednoj seriji dnevno.

Mačka

Ako imate pritisak u lumbalnom dijelu kralježnice, imat ćete mnogo koristi od ove vježbe. Postavite se na laktove i koljena, dok držite glavu pravo.

Zategnite mišiće u abdomenu (trbuhu) dok polako spuštate donji dio leđa ka podu. Zadržite ovaj položaj 15-20 sekundi, a zatim se polako vratite u početnu poziciju.

Luk

Ovaj položaj tijela pomaže u ublažavanju kompresije lumbalnog dijela kralježnice. Počnite ležeći na podu okrenuti leđima, a zatim duboko udahnite i postavite dlanove iza koljena.

Sada polako podignite koljena prema grudima kako bi bokovi bili malo odignuti s poda. Istovremeno, podignite glavu u zrak. Držite ovu poziciju nekoliko sekundi, a zatim se vratite na početnu točku.

Dijete

Ova vježba djeluje sjajno na istezanje kralježnice. Sjedite na koljena i nisko spustite glavu dok ruke ispružite uz sebe pored nogu.

Povucite gornji dio tijela naprijed dok ne osjetite blago istezanje u donjem dijelu kralježnice. Zadržite ovaj položaj nekoliko sekundi pa se vratite na početnu poziciju.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.