Ilustracija: Pixabay

SAVJETI ZA ZAGRIJAVANJE NOGU: Za ovaj jednostavan trik trebaju vam dva lavora i malo vode

Autor: Zlatko Govedić

Ne zavaravajte se, siječanj jest iznadprosječno topao, no temperature, naročito noćne, i dalje su takve da su našem tijelu potrebne topla odjeća i obuća, kako ne bi došlo do pothlađenosti koja negativno utječe na imunosnu obranu, čime se širom otvaraju vrata sezonalnim bolestima zbog kojih nam se pune bolnice, poput prehlade, gripe, covida-19, parainfluence, streptokoka ili respiratornog sincicijskog virusa.

Vjerojatno ste primijetili da vam se u hladnom periodu godine “koče” stopala, a nožni prosti grče jer vam je cirkulacija ionako loša.

Problem je što ne postoji dovoljno mišića koji noge mogu održavati toplim pa se začas smrznu.

Da biste im bar malo olakšali, unosite u organizam namirnice koje utječu na ubrzavanje cirkulacije, kao što su riblje ulje i đumbir.

Smanjite količinu kofeina, a povećajte dozu agruma.

Magnezij je uvijek dobro rješenje, pa ga možete unositi u vidu svježih namirnica, kao što su banana i blitva, ili dodataka prehrani.

Svaku večer prije spavanja masirajte stopala uljem ružmarina, a svaku drugu večer namačite ih u dva lavora. U jedan ulijte toplu vodu, a u drugi hladnu pa naizmjence stavljajte noge u prvi pa u drugi. Važno je da postupak uvijek započinjete i završavate s toplom vodom kako biste postigli željeni učinak. Svaki dio te “seanse” treba da traje tridesetak sekundi.




Inače, hipotermija je hitan slučaj koji se javlja kada tijelo gubi toplinu brže no što je može proizvesti, što uzrokuje opasno nisku tjelesnu temperaturu. Normalna tjelesna temperatura iznosi oko 37 °C.

Hipotermija se javlja kada vaša tjelesna temperatura padne ispod 35 °C. Osoba čija tjelesna temperatura padne ispod 25 °C, ima samo 30% izgleda za preživljavanje.

Kada temperatura vašeg tijela padne, vaše srce, živčani sustav i drugi organi ne mogu normalno raditi i funkcionirati. Ako se ne liječi, hipotermija na kraju može dovesti do oštećenja srca i dišnog sustava, a naposljetku i do smrti.




Hipotermija (niska tjelesna temperatura) je najčešće uzrokovana izlaganjem hladnom vremenu ili uranjanjem u hladnu vodu.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.