FOTO: Bijeli svijet

SAVJET VLASNICIMA OBJEKATA: ‘Pojačajte brigu o ispravnom pranju rublja’

Autor: Dnevno

Ispravno pranje rublja sada je od velike važnosti u svim objektima, bilo da je riječ o kućanstvima ili prostorima u kojima se stalno ili privremeno nalaze osobe pod pojačanim zdravstvenim nadzorom.

„Tamo gdje postoji mogućnost zaraženih virusom COVID-19, ili su osobe u samoizolaciji, s rubljem treba oprezno postupati. Nažalost, trenutno je u našoj zemlji samo mali broj vlasnika objekata svjestan nužnosti pojačane brige o ispravnom pranju rublja“, objasnio je Mario Martinek, vlasnik tvrtke Bijeli svijet specijalizirane za opremanje objekata profesionalnim uređajima za pranje i sušenje rublja.

S obzirom na to da je Hrvatska suočena sa sve većim brojem oboljelih, zdravstvene ustanove imaju sve veću količinu rublja koje upravo na tim lokacijama treba oprati te tako spriječiti odvoz kontaminiranog rublja na drugo područje – odnosno pomoći zadržavanju virusa na jednom mjestu. Na ovaj način izbjegava se miješanje rublja nezaraženih i zaraženih pacijenata jer kada se rublje oboljelih pere u praonici zajedno s rubljem zdravih pojedinaca lako može doći do kontaminacije tj. prijenosa virusa.

FOTO: Bijeli svijet

‘Zaraženo rublje’

Ipak, ima i dobrih primjera postupanja, kaže Martinek: „Zbog posebne situacije u zemlji, naše djelatnike odmah smo stavili na raspolaganje tamo gdje je najpotrebnije. Opremili smo karantene na Sljemenu, u Tomislavovom domu i objektu Snježna kraljica, a glavni cilj je izbjeći da se rublje odvozi u neku od zagrebačkih ustanova jer pri transportu i manipulaciji često dolazi do mogućnosti prijenosa virusa na druge tkanine i površine“.

Prema njegovim riječima, najbolji primjer koji to dokazuje su kruzeri. Postoje podaci prema kojima se tijekom krstarenja rublje može zaraziti u praonicama rublja smještenim na kruzeru. Nerijetko se cjelokupno rublje putnika usmjerava prema jednoj praonici i onda iz takve praonice distribuira natrag prema sobama.

„Upravo taj primjer najzornije pokazuje da kada u praonicu stigne ‘zaraženo rublje’ pojedinog putnika te kada se s istim neispravno postupa, ono lako može kontaminirati drugo rublje koje se kao ‘čisto’ distribuira prema smještajnim jedinicama“, objasnio je Martinek.
Kako bi se još više prilagodili stanju u zemlji, tvrtka Bijeli svijet osmislila je mobilne praonice koje se mogu smjestiti u postojeće objekte gdje postoji dovod struje te dovod i odvod vode. Moguće ih je smjestiti i u pokretne kontejnere kada u stabilnom objektu ne postoji odgovarajući prostor. Kako je sada higijena od neizmjerne važnosti u svim objektima, iz tvrtke Bijeli svijet se nadaju da će ‘Mobilne praonice’, projekt osmišljen od strane ove već nagrađivane hrvatske tvrtke, naći svoju svrhu barem pri objektima gdje je u ovom trenutku najveća mogućnost proširenja zaraze.

FOTO: Bijeli svijet

Što je viša temperatura pranja to je sigurnije da će se bakterija uništiti

„Kako bi se izbjegle nepotrebne zaraze, barem što se brige o rublju tiče, posebnu pažnju na higijenske mjere i inače trebaju obratiti sve ustanove i objekti koji imaju smještaj osoba, a kao što su: bolnice, domovi za starije, poliklinike, karantene, zatvori, hoteli, hosteli, vrtići, učenički domovi, sportski klubovi i sl.
Također, danas su u fokusu i praonice rublja koje vrše pranje za druge objekte ali i domovi zdravlja zbog pranja radne odjeće. Svakodnevno savjetujemo vlasnike objekata da pojačaju higijenske mjere s ciljem prevencije novih zaraza“, napominje Martinek.

Iz tog razloga tvrtka Bijeli svijet pripremila je razne infografike kojima želi educirati sve vlasnike i korisnike praonica da obrate pažnju na sve procese: od dostave, pakiranja, slaganja i razdvajanja, pretpranja, pranja, sušenja i glačanja rublja, skladištenja te transporta.

Profesionalne perilice, s inovativnom tehnologijim u službi zdravlja, imaju posebne premaze u bubnju koji onemogućavaju zadržavanje bakterija, koriste drugačiju tehnologiju pranja te programe koji imaju prilagođeno vrijeme iskuhavanja kojim se rublje precizno dekontaminira. Također, što je temperatura pranja viša to je sigurnije da će se bakterija uništiti. Osim toga, na profesionalnim perilicama moguće je podesiti program iskuhavanja na 90 stupnjeva u trajanju do 20 minuta. Poseban antibakterijski dizajn i higijenski program profesionalnih perilica pomaže u sprječavanju potencijalnih sekundarnih infekcija, a i vrlo su jednostavne za instalaciju

„Iako imamo pojačan broj upita, na nove zahtjeve vezane za dobavu i montažu profesionalnih perilica i sušilica rublja u ovom trenutku možemo pozitivno odgovoriti jer imamo dovoljno uvezenih uređaja na stanju koje možemo isporučiti odmah. Ipak, zbog situacije u zemlji prednost ćemo u jednom trenutku svakako dati javnim objektima, a u okviru našeg društveno odgovornog poslovanja“, kaže Martinek.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.