Nećete vjerovati što samo dvije neprospavane noći čine vašem srcu!

Autor: dnevno.hr

Ako se akutno pomanjkanje sna ponavlja dulje vrijeme, vaskularno zdravlje bi se moglo dodatno ugroziti i u konačnici uzrokovati razvoj kardiovaskularne bolesti, izjavio je istražitelj Keith Pugh.

Samo dvije noći lošeg sna zaredom mogu prouzročiti nezdravi stres za srce, utvrdili su medicinski znanstvenici sa sveučilištu u Birminghamu.

Rezultat je to istraživanja o manjku sna kod zdravih osoba koji su objavljeni početkom ovog tjedna na znanstvenom skupu u Bostonu, a koje može objasniti zašto je pomanjkanje sna povezano s kardiovaskularnim bolestima, metaboličkim poremećajima i pretilošću.

– Ako se akutno pomanjkanje sna ponavlja dulji vremenski period, vaskularno zdravlje bi se moglo dodatno ugroziti i u konačnici uzrokovati razvoj kardiovaskularne bolesti – izjavio je istražitelj Keith Pugh.

Istraživanje je provedeno nad osam zdravih odraslih osoba u dobi od 20 do 35 godina, čiji je san ograničen na samo 4 sata po noći u periodu od tri noći za redom.
Nad sudionicima istraživanja je proveden test funkcionalnosti krvnih žila. Već nakon prve dvije noći s manjkom sna, istražitelji su otkrili značajno smanjenje funkcionalnosti krvnih žila u odnosu na noći normalnog sna.

U ostalim testiranjima rezultati su pokazali da je kontrola disanja znatno umanjenja nakon noći s pomanjkanjem sna.

Sudionicima je zatim omogućeno da kasnije spavaju 10 sati po noći u periodu od pet noći za redom i otkrili su da su se vaskularne funkcije i kontrola disanja poboljšale.

Pugh je izjavio da rezultati sugeriraju pojedincima koji premalo spavaju da su u većem riziku od negativnih učinaka po zdravlje.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.