Ilustracija

SAD JE SVE JASNO! Nikada više nećete okusiti piletinu: Degutantno! O ovome šuti cijeli svijet

Autor: dnevno.hr

Pileća prsa jedan su od ključnih sastojaka zdrave prehrane, a smatraju se i dobrim izvorom proteina, uz to popularni su i zbog pristupačne cijene, ali i lake pripreme. No, povoljna piletina jedno je od najprljavijih vršta mesa.

Ako se brinete o svojem zdravlju potrebno je voditi računa o rizicima koje nosi česta konzumacija industrijske piletine. Da bi smanjili troškove pilećeg filea proizvođači moraju smanjiti troškove prehrane pilića, a istovremeno ubrzati njihov rast stoga se kao rezultat toga rabi jeftina hrana i agresivni preparati za brzo debljanje.

Prosječan životni ciklus pilića na farmama za preradu mesa iznosi od pet do sedam tjedana nakon čega se ubijaju i šalju na preradu, s druge strane domaće piliće poljoprivrednici uzgajaju i do godinu dana prije klanja. Kemijsko izlaganje počinje i prije pojave pileta, a koriste se različita dezinfekcijska sredstva kojima se izlaže jaje koje se prevozi u rasplodnu radionicu gdje se izlaže moćnim injekcijama i antibioticima.

Cijepljenje pilića vrši se grupnim postupkom pomoću aerosola ili se pak pilićima nude preparati s vodom, premda sva cjepiva u pravilu posjeduju sigurnosne certifikate, opasnost počiva u nepravilnoj uporabi cjepiva, a osim toga opasnost konzumentima prijeti i od nekvalitetnog mesa zaraženog bolestima uslijed cijepljenja i nepravilne upotrebe.

Bolest jednog pileta može dovesti do smrti kompletnog uzgoja, stoga se antibiotici nude u intervalima, ali kroz cijeli pileći životni vijek. Šteta koja se time nanosi je raznolika, a konzumacija takve piletine može poremetiti rad jetre, bubrega i probavnog trakta. Ovakva vrsta antibiotiima tretirane piletine opasna je i za alergičare, izazvati imunost na antibiotike, a osim toga vrlo je važno što pile jede. Uz aditive u hrani za piliće mogu se naći i pesticidi, ali i estrogen, ženski hormon koji povećava tjelesnu težinu kod pilića, istovremeno, kod žena višak ovog hormona može rezultirati poremećajem menstrualnog ciklusa, dok kod muškaraca izaziva neplodnost.

Učestala konzumacija mesa tretiranog hormonima može dovesti do kožnih problema i pada imuniteta, a osim toga posebno je ova vrsta mesa opasna za djecu. Pilići koji se proizvode na farmama za preradu mesa obiluju hormonima, klaonice daju svoj doprinos tretirajući leševe pilića dezinfekcijskim sredstvima.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.