Ilustracija

RIZNICA ZDRAVLJA: Ovo popularno povrće čisti krvne žile i pomaže kod mršavljenje, ali ne preporučuje se bubrežnim bolesnicima!

Autor: Zlatko Govedić

Obična tikvica (Lagenaria siceraria) jest biljka puzavica iz porodice tikvovki (Cucurbitaceae) u koju se ubrajaju i krastavci kao i ostale tikve i bundeve. Mladi plodovi imaju svjetlo zelenu glatku koru i meso bijele boje.

Meso obične tikve sadrži do 95% vode i niske je kalorijske vrijednosti: 20 kcal/100 g. Osim vode sadrži i nešto ugljikohidrata, bjelančevina, vitamina A, B i C, minerale kalcij, kalij, magnezij i željezo te folnu kiselinu.

Zbog svog sastava tikvice povoljno djeluju na krvožilni sustav jer sprječavaju taloženje kolesterola i čiste vene.

Poznato je da je magnezij važan za sprječavanje srčanog i moždanog udara, kalij pak regulira krvni tlak, a vitamin C smanjuje rizik od ateroskleroze.

Osim toga, folna kiselina štiti stanice crijeva od karcinoma, a vlakna pospješuju izbacivanje toksina.

Ipak, tikvice sadrže i oksalate pa se ne preporučuju onima koji imaju bubrežne ili probleme s mjehurom.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.