Foto: Unsplash

RIZIČNA KOMBINACIJA: Kava i čokolada mogu imati pozitivne učinke na zdravlje, no moguća je i jedna neželjena posljedica

Autor: Zlatko Govedić

Kombinacija čokolade i kave može imati različite učinke na zdravlje, ovisno o količini i vrsti konzumiranih namirnica, kao i individualnim karakteristikama organizma.

Kava sadrži kofein, stimulans koji može poboljšati koncentraciju i budnost. U kombinaciji s čokoladom, koja također sadrži kofein i druge stimulanse, može se postići dodatno poboljšanje koncentracije.

Kofein također može povećati razinu energije, ali ta dobrobit može biti kratkotrajna i može dovesti do osjećaja umora pošto se iscrpi učinak kofeina.

Nadalje, mnoge čokolade sadrže velike količine šećera, što može dovesti do povećanja razine šećera u krvi i povećanja rizika od dijabetesa i drugih zdravstvenih problema.

Također, tamna čokolada i kava sadrže antioksidanse koji mogu pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa u tijelu. Međutim, treba paziti na količinu konzumiranja zbog visokog udjela kofeina.

Povećani rizik od žgaravice

Kava s čokoladom, kao i s alkoholom, pomaže opuštanju donjeg sfinktera jednjaka, što rezultira pojavom žgaravice, žarenja i vraćanja želučanog sadržaja u jednjak. I ne samo to, s vremenom može doći do upale jednjaka!

Prema tome, ako ste osjetljivi na žgaravicu, trebali biste biti oprezni s konzumacijom kave i čokolade.




No postoji kombinacija koja je daleko manje rizična.

Espresso je koncentriranije piće, sadrži organske kiseline koje pospješuju proces probave, bolje djeluju na kompaktno meso sa želučanim sokom. Međutim, nekoliko minuta nakon ispijanja espressa uvijek treba uzeti čašu vode.

Općenito, liječnici upozoravaju da pretjerana konzumacija kave negativno utječe na zdravlje, prvenstveno na srčani mišić jer se nakon ovog napitka ubrzava rad srca. Stručnjaci napominju da jedna ili dvije šalice kave dnevno neće imati negativan učinak.




Prema tome, kao i ostale namirnice, čokoladu i kavu treba konzumirati umjereno i paziti na količine šećera i drugih sastojaka. Umjerena konzumacija može biti korisna za zdravlje, ali prekomjerna zacijelo može dovesti do negativnih učinaka.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.