fbpx
Foto: Pixabay

RIZIČNA, ALI VRIJEDNA! Ljekovita sredstva ove biljke dovoljna su da joj oprostimo što može grdno zaboljeti

Autor: Ivor Kruljac

Iako zastrašujuća zbog neopisive boli koju može izazvati kada se na nju opečete, kopriva je itekako korisna i ljekovita biljka.

Latinski znana kao “Urtica dioica”, njena ljekovita sredstva su prepoznata već u prvom stoljeću, a tadašnji zapisi je hvale zbog liječenja opće slabosti te za čišćenje organizma.

Cvjeta od lipnja do rujna, a visoka i upravna sa svojim srcolikim šiljastim listovima, može narasti do visine od 60 do 80 cm. Vrh se odlomi na dodir te iz lišća, (koje poput i njenih peteljki, ima dlačice ) te iz listova i izlazi sok poznat po uzrokovanju boli i crvenila. raste svugdje osim na Artiku i u tropskim krajevima. Zapuštena mjesta, rubovi šuma, riječne obale ali ograde kuća, idealna su mjesta za ovu biljku.


Preporučeno uz oprez

Tajna ljekovitosti koprive leži u njenom bogatstvu  klorofila, mineralnih soli poput kalcija, fosfora, kalija željeza te provitamina A i vitamina C. Tu su još i drugi sastojci izvrsnog djelovanja na organizam poput flavonoida, triterpena i sterola kojima obiluje.

Uz zapise iz prvog stoljeća, poznato je i kako su je antički Grci su koristili za masažu protiv reume, a i dan danas se koristi u narodnoj medicini zbog njenog utjecaja na izmjenu tvari u organizmu, probave msnoća i općenitog poticanja izlučivanja probavnih sokova.

 Danas se kopriva primjenjuje i kod slabokrvnih osoba (zahvaljujući željezu stvara crvena krvna zrnca), a najčešće se primjenuje i kod probblema s mokrenjem, reume te lučenje mlijeka u dojilja. Korpivin ekstrakt je i sastojak proizvoda protiv opadanja kose, a koristi se i u kozmetičke svrhe. Često se pije i kao čaj (Stručak njenih mladih listova se kuhaju u litri vode 15 minuta, potom procijede i piju tijekom dana, uz preprpuku da se napitak konzumira mjesec dana), a kod preparata od ove vrijedne biljke ipak se savjetuje oprez, zbog mogućeg izazivanja crvenila kože u prevelikim dozama. Uz to, kada se kopriva koristi zbog mokraćih problema, može doći i do prevelikog lučenja mokraće, čime se gubi kalij pa je potrebno paziti da ne dođe do manjka tog minerala.

Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.