Unsplash

Riješite se nesanice i viška kilograma uz ovaj napitak koji košta svega nekoliko kuna! Treba vam mlijeko i pokoji začin!

Autor: Iva Hanzen

Zlatno mlijeko je ukusan i iznimno zdrav napitak, kojeg je idealno piti u večernjim satima, prije spavanja. Glavni sastojak zlatnog mlijeka je kurkuma, začin žute boje i karakterističnog okusa. Kurkuma sadrži kurkumin koji sadrži 150 ljekovitih svojstava, a ima antioksidativna, protuupalna i antikancerogena svojstva. U kombinaciji s crnim paprom, dobrobiti kurkumina se višestruko povećavaju. Zlatno mlijeko spoj je kurkume, kokosova ulja, cimeta, đumbira i meda u mlijeku. Svi navedeni sastojci iznimno su cijenjeni i prisutni u ajurvedskoj medicini, najstarijoj tradicionalnoj indijskoj znanosti o životu. Zahvaljujući zajedničkom djelovanju, zlatno mlijeko je prirodni analgetik, popravlja imunitet i probavu, čisti jetru, regulira metabolizam, liječi kožne probleme, snižava kolesterol, popravlja moždane funkcije te smanjuje rizik od srčanih oboljenja i od Alzheimerove bolesti, ali i produljuje mladost.

Kako napraviti zlatno mlijeko

Prvi korak:

Najprije je potrebno napraviti pastu od kurkume, koja se nakon hlađenja pomiješa s mlijekom i ostalim sastojcima.

Sastojci za pastu od kurkume: 1/4 šalice kurkume u prahu 1/2 žličice mljevenog crnog papra 1 šalica vode

Priprema:

Sve sastojke pomiješajte u maloj posudi koju potom stavite na laganu vatru i zagrijavajte sve dok smjesa ne postane gusta pasta. Dobivenu pastu premjestite u posudu i stavite u hladnjak da se ohladi. Možete je čuvati u poklopljenoj staklenoj posudi 2 do 3 tjedna.




Drugi korak:

Sastojci za zlatno mlijeko:

1 šalica kravljeg, bademovog, zobenog ili sojinog mlijeka




1/4 žličice paste od kurkume

med po želji (pazite da ne bude preslatko)

1 žličica kokosova ulja (možete koristiti i maslinovo ulje ili još bolje, ghee maslac)

Po želji ovdje možete dodati: 1 žličicu đumbira u prahu i/ili 1/2 žličice cimeta

Priprema:

U posudi pomiješajte pastu od kurkume i mlijeko. Lagano dodajte i đumbir i cimet ukoliko ste se odlučili za nešto aromatičniji napitak. Posudu stavite na srednje jaku vatru i zagrijavajte četiri do pet minuta. Tek kada ulijete zlatno mlijeko u šalicu i napitak postane mlak, dodajte žličicu kokosova ulja, maslinova ili pak ghee koji ste priredili, te med za slatkoću. Napitak pohranite u čistu staklenku i čuvajte u hladnjaku do tri tjedna.

Zašto je zlatno mlijeko odličan izbor

• protuupalno djelovanje, antioksidans, antiseptik, analgetik

• jača imunitet

• antikancerogeno djelovanje

• pomaže u održavanju zdrave razine kolesterola

• potiče zdravlje probave

• čisti jetru

• regulira metabolizam i kontrolu tjelesne težine

• snižava visoki krvni tlak

• pospješuje pamćenje i rad mozga

• pomaže kod kožnih oboljenja

• pomaže kod raznih neuroloških poremećaja

Jedna čaša toplog zlatnog mlijeka smiruje um te pomaže kod problema sa spavanjem. Ajurveda tvrdi da je mlijeko sveta, dragocjena i nezamjenjiva namirnica. Posebne blagodati ima prirodno kozje mlijeko. No iznimno kvalitetno može biti i kravlje, ukoliko dolazi s domaće farme. Zlatno mlijeko je posebno učinkovito za zdravlje ženskih reproduktivnih organa. Osim što jača cijeli organizam i imunitet, ovaj napitak odlično djeluje i kada ste prehlađeni ili patite od kroničnog kašlja. Dodatna čar ovog aromatičnog pripravka jest i njegov magičan utjecaj u stanjima iscrpljenosti, stresa, nesanice i depresije. Kurkumu možete nabaviti u svim trgovinama zdrave hrane, a nerijetko se može naći i na tržnicama. Provjerite samo radi li se o organskom uzgoju te se nemojte zbuniti ako je pronađete pod nazivom ‘indijski šafran’. Prepoznat ćete je po zlatno žutoj boji, za razliku od šafrana, koji je crvenkaste boje.

Autor:Iva Hanzen
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.