Renovirate stan ili gradite kuću? Stavili ste novu stolariju i izolirali fasadu? I sada vam se javlja problem s vlagom i plijesni?

Autor: Promo

Vjerovali ili ne, vlaga i plijesan ne javljaju se samo u starim zgradama, zapuštenim podrumima i općenito na mjestima koja su godine počele polako nagrizati. Sve je više problema u novogradnjama, ali i nakon adaptacije stanova, kažu nam stručnjaci koji se bave ventilacijom i koji su prvi u redu kada treba riješiti navedene probleme.

“Sve više ljudi adaptira, renovira stanove te radi nove kuće. No, nakon što poboljšaju uvjete koji su s jedne strane energetski učinkoviti, a koji se tiču izolacije, nove fasade, nove stolarije, dogodi se, s druge strane niz problema jer se prostor hermetički zabrtvi, zatvori te više nema protoka zraka, odnosno cirkulacije zraka i tako se stvaraju uvjeti za povećanje kondenzacije, vlage i posljedično plijesni”, pričaju nam svoja iskustva stručnjaci iz tvrtke LUNOS, koja se bavi ventilacijskim sustavima i rješavanjem problema vlage i plijesni.

Ugradnjom ventilacijskog sustava omogućujete protok zraka unutar doma te time sprječavate nastajanje vlage i plijesni dugoročno.

 

Kažu nam kako se ugradnjom LUNOS ventilacijskog sustava problem vlage i plijesni brzo rješava jer omogućuju 24-satnu ventilaciju odnosno cirkulaciju zraka i samim time se onemogućuje stvaranje vlage. Može se ugraditi u dom ili radni prostor i tako automatski kontrolira razinu vlage i CO2 te onemogućuje nastajanje viška vlage i posljedično plijesni.

Lunos sustavi za rekuperaciju topline omogućuju odvod ustajalog, potrošenog zraka, a istovremeno dotok svježeg, čistog odnosno filtriranog zraka što rezultira protokom zraka i time spriječava nastanak vlage u stanu ili kući.

Koji je glavni “krivac” za vlagu i plijesan u domu?

Proizvođači prozora ugradili su nepropusne prozore, zatvorili objekt, a zatim su stanovnicima dali upute da prozračuju otvaranjem prozora. Takvo rješenje može dovesti do dodatnih problema koja nosi pojedino godišnje doba, kao što su komarci ljeti, pelud u proljeće, vlaga u jesen i hladnoća zimi. Ukoliko ugradite prozore s iznimnim toplinskim karakteristikama i otvorite prozore, budući da nema dovoljno pravilne ventilacije, posljedica su problemi radi lošeg zraka u prostoru.

Plijesan, osim što je estetski problem, može uzrokovati i ozbiljne zdravstvene probleme

 
U tom slučaju se plijesan pojavljuje oko prozora, kondenzacija teče kroz prozor, višak vlage se upija u zidove i oni cvjetaju. U Hrvatskoj je sve više domova ili stambenih jedinica neprikladnih za život jer u njima nema odgovarajućeg zraka. Ako nema odgovarajuće izmjene zraka, unutrašnjost postaje zasićena i više ne može apsorbirati vlagu.

Ako otvorimo prozor malo ili čak samo na kip, ne činimo ništa, jer bismo trebali raditi poprečno provjetravanje ili propuh barem pet minuta, ali i u tom slučaju ne provjetravamo sve dijelove prostorije te samim time i za vrijeme hladnijih perioda povećavamo potrošnju toplinske energije.
Kako funkcionira cijeli sustav?

Lunos decentralizirani ventilacijski sustav radi usisavanjem ustajalog zraka i unosom novog čistog zraka. Na taj se način kontrolira izmjena, zrak se zamjenjuje u cijeloj prostoriji, a istovremeno se filtrira dovodni zrak antialergijskim filterima.

Sustav ima ugrađenu kontrolnu jedinicu koja razinu vlage u prostoru konstantno drži na optimalnoj razini i time omogućuje da Vaš prostor “diše” te spriječava nastanak viška vlage.

Ugradnja sustava je iznimno jednostavna te ćete u roku jednog dana imati spreman cjelokupni sustav koji će pridonijeti Vašoj kvaliteti zraka i time i života. Vaša borba protiv vlage u životnom prostoru bit će završena.

Kako biste dobili ponudu nazovite na telefon: +385 1 4816 581 ili pošaljite upit na: [email protected] ili putem obrasca.

Lunos montaže diljem Hrvatske (Foto: Lunos Hrvatska d.o.o.)

Autor:Promo
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.