iStock

REGENERACIJA IMUNOSNOG SUSTAVA: Za samo tri dana obnovit ćete tijelo i um!

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Istraživanja pokazuju da post tijekom tri dana ima moć regeneriranja vašeg cijelog imunosnog sustava. Ova detoksikacija će biti malo izazovna, ali koristi su daleko, daleko veće od blagih neugodnosti koje možete osjetiti u ta 3 dana! Vaše tijelo će vam biti zahvalno. A tek vaš duh i vaš um… Bistrina, mentalni fokus, čistoća misli i smirenost – nećete se prepoznati!

Sastojci:
• 4 limuna (najbolje organskih)
• 4 žličice nerafinirane morske soli

Napomena: Nikakva hrana ili piće (osim vode, vode s limunom i vode sa solju) neće biti konzumirani tijekom detoksikacije.

Savjet: Počnite post (od 72 sata) nakon večere (19 h). Dakle, završit ćete post treći dan u 19 h.

Prvi dan

Pražnjenje zasoljenom vodom. Zašto? Ako nemate stolicu svakodnevno (1 do 3 puta), onda niste „regularni“. Otpad može zapeti u vašem debelom crijevu i uzrokovati da se udebljate, stvorite otrovni teret i da se osjećate loše.

Što? Pražnjenje zasoljenom vodom je prirodan, jednostavan i jeftin način da očistite debelo crijevo.




Kako? Učinite to odmah ujutro na prazan želudac. Pomiješajte 2 žličice nerafinirane morske soli (ili himalajske) s 1 litrom tople vode. Promiješajte. Popijte sve (ovo može biti izazov- stisnite nos ako morate). Ostanite blizu kupaonice barem sljedeća 2 sata. Ono što se događa nije lijepo ali je dobar osjećaj riješiti se otpada. Stavite noge na malu stolicu ako je moguće, jer to pomaže da otvorite debelo crijevo i olakšava peristaltiku.

Nakon pražnjenja zasoljenom vodom, pijte toplu vodu s kriškom limuna, jer pomaže pri pražnjenju toksina i odličan je izvor vitamina C (odrežite koru ako nije organski, ako ima gorki okus).

Pijte vodu i /ili toplu vodu s limunom (može kriške, može cijeđen – ali bez zaslađivača) koliko god želite.




Okupajte se u toploj kupki dok čitate nešto poticajno ili inspirativno. Ako nemate kadu, istuširajte se. Suzdržite se od korištenja bilo kakvih neprirodnih proizvoda jer su puni toksina i kemikalija. Bolja alternativa je soda bikarbona umjesto šampona (možete s njom raditi i piling) i jabučni ocat umjesto regeneratora. Avokado je odličan za maske za lice i nerafinirano kokosovo ulje je genijalno za hidrataciju kože.

Šetajte, istežite se, vježbajte laganu jogu, meditirajte, čitajte. Izbjegavajte buku, šoping, tv, internet, gužve, mobitele…

Drugi dan

Ujutro popijte još jednu zasoljenu vodu za pražnjenje. Trebalo bi biti lakše jer nema nove hrane u vašem debelom crijevu.

Otiđite vani u laganu šetnju i lagano se prije i poslije rastegnite. Udišite svježi zrak!

Pripremite se za još jednu kupku suhim pranjem prije nego uđete u kadu ili tuš jer ćete ukloniti mrtve stanice kože i stimulirati vaš limfni sustav da otpusti otpadne proizvode. Možete koristiti i četku za kosu prekrivenu suhim ručnikom. Možete ove četke pronaći u trgovinama zdrave hrane ili online.

Pijte vodu i/ili toplu vodu s limunom koliko god želite.

Treći dan

Danas je sve o opuštanju. Možda se osjećate malo slabo pa se suzdržite od bilo kakvih brzih pokreta. Probajte ići u kratku šetnju ako se osjećate da možete, izađite vani na svježi zrak.

Pijte toplu vodu i/ili toplu vodu s limunom (bez zaslađivača) koliko god želite. Ako morate, pojedite žličicu kokosovog ulja da dobijete zdrave masti i kalorije u svoje tijelo.

Kada je vrijeme da prekinete svoj post, odaberite nešto svježe i prirodno za početak, kao zeleni sok.

Tijekom sljedećih par dana fokusirajte se na jedenje kvalitetnog sirovog povrća i voća. Obratite pozornost kako vaše tijelo reagira na svaku hranu koju pojedete. Ako ste prije imali osjetljivost na neku hranu, dodavanje jedne po jedne namirnice (čekajući 72 sata između svake nove namirnice) će vam pomoći da identificirate krivca.

Učinci koje možete doživjeti tijekom ovog detoksa:

  • Neugodni:

Glavobolja – pogotovo ako svakodnevno pijete kofein

Slabost – ograničite ekstremne pokrete ili vježbe

Glad – pijte vodu i/ili toplu vodu s limunom svaki put kad osjećate glad

Umor – ako je moguće, spavajte malo duže tijekom posta (barem 8 sati) i odmorite se kada trebate

  • Ugodni:

Nema više nadutosti – nakon prvog dana, stomak se izravna

Smanjenje plina – smanjeno ispuštanje plinova i podrigivanja

Osvježen, ojačan duh, inteligencija, um, odlična koncentracija, fokus, bistrina – radite nešto nevjerojatno za svoje tijelo. Prerađena hrana može učiniti da se osjećate lošije, tromije, čak depresivno i letargično. Eliminacijom tih namirnica, vaše tijelo će zasjati – iznutra prema van.

Ljepša koža – odčepljivanje pora, eliminacija akni, izraziti sjaj tena.

Više o ovoj temi, možete pročitati u sljedećoj knjizi:

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.