Foto: Unsplash

(RECEPT) VOĆKA KOJA ŠTITI PROBAVNI SUSTAV: Ovaj napitak mogao bi vam ublažiti želučane i crijevne tegobe

Autor: Zlatko Govedić

Obični mogranj, nar ili zrnati šipak (Punica granatum) je polulistopadno drvo, što znači da će za blažih zima zadržati dio svojih listova, dok će za oštrijih zima izgubiti sve listove. Plod veličine jabuke je žućkasto-crvene boje. Kora ploda je kožasta i ne jede se. Unutar ploda nalaze se jestive, slatke i sočne sjemenke koje imaju po jednu ovalnu košticu.

Bogat je fosforom, kalijem, kalcijem i željezom, a sadrži i vitamine B1, B2, B3, B5 i B6.

S obzirom na to da mogranj poboljšava krvotok i pospješuje protok krvi u genitalna područja, posebno je dobar za jačanje seksualne moći. Sok mogranja dobar je za srce te poboljšava intimne odnose.

U narodnoj medicini kora mogranja često koristi i kod želučanih infekcija.

Ovaj napitak mogao bi olakšati neugodne simptome kod dizenterije, dijareje, kolere, čira na želucu, čira na tankom crijevu, upale slijepog crijeva (kolitisa), salmoneloze i bakterijske zaraze crijeva.

Jednostavna priprema

U prethodno ugrijanu toplu šalicu ili čašu stavite 10 g suhe kore mogranja i prelijte ih s 200 ml ključale vode. Pokrijte pladnjem. Ostavite da odstoji oko pola sata. Potom možete piti.

Tijekom dana popijte polovicu u 4 navrata, u približno jednakim porcijama i u približno jednakim vremenskim razmacima.




Počnite s konzumiranjem ujutro natašte, a posljednju dozu popijte prije spavanja.  Ne treba ga piti svakog dana, već svakog drugog dana.

Ako želite da nastaviti tretman, napravite stanku od tjedan dana nakon prvog tretmana. Za to vrijeme ne pijte alkohol.

Napomena: Narodni pripravci nisu lijekovi, nego služe za eventualno ublažavanje tegoba. Za sve probleme koje imate sa zdravljem svakako se obratite svojem liječniku.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.