Foto: Unsplash

(RECEPT) SOK ZA CIRKULACIJU I ZDRAVU JETRU: Povećanjem protoka krvi tijelo prima više kisika i hranjivih tvari

Autor: Zlatko Govedić

Cikla (Beta vulgaris ssp. rubra) jest korjenasto povrće tamnocrvene boje iz porodice štirovki (Amaranthaceae), potporodice lobodovki ili pepeljuga (Chenopodiaceae). Dvogodišnja je biljka podrijetlom iz Sredozemlja.

Može se konzumirati sirova ili kuhana, a često se koristi u salatama, juhama, umacima i prilozima. Od nekih se kultivara jede i mlado lišće, koje sadrži više provitamina A, vitamina C i mineralnih tvari od korijena. U drugoj godini razvija cvjetnu stabljiku i donosi sjeme.

Bogata je antioksidansima, vitaminima i mineralima, što je čini korisnom namirnicom za održavanje zdravlja. Odličan je izvor folne kiseline, kalija, željeza i vlakana. Sadrži i visoku koncentraciju betaina koji može pomoći u smanjenju upale u tijelu.

Postoje neka istraživanja koja sugeriraju da konzumiranje cikle može smanjiti krvni tlak, poboljšati funkciju jetre, potaknuti gubitak tjelesne mase i smanjiti rizik od srčanih bolesti. No potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdili stvarni učinci cikle na zdravlje.

Sok cikle izvrstan je izvor folata i mangana, a sadrže i mnogo kalija, kao i više nitrata od bilo kojeg drugog povrća. Nitrati se nizom reakcija pretvaraju u dušičnu kiselinu, što proširuje krvne žile i poboljšava protok krvi. To povećanje protoka krvi daje vašem tijelu priliku da primi više kisika i drugih hranjivih tvari kroz krvotok.

Dodavanje soka cikle prije umjereno intenzivnog hodanja na traci poboljšava rad mozga. Unos nitrata hranom dovodi do povećane učinkovitosti kisika tijekom vježbanja, dok u isto vrijeme poboljšava performanse i povećava izdržljivost.

Bilo koju salatu od cikle možete začiniti sokom od limuna i maslinovim uljem, a možete je pomiješati sa špinatom i drugim zdravim sastojcima kako biste napravili super smoothie.




Sok od cikle, mrkve i limuna

Postoji više načina za pripremu soka od cikle. U ovom receptu kombinirat ćemo ju s mrkvom i limunom.

Sastojci:

2-3 srednje velike cikle




1-2 limuna

2-3 mrkve

voda (opciono)

Priprema:

Operite cikle, ogulite koru i narežite ih na manje komade. Ako koristite mrkve, operite ih, ogulite i narežite na manje komade.

Stavite cikle i mrkve u sokovnik te ih iscijedite kako biste dobili sok. Ako nemate sokovnik, možete koristiti blender, ali će biti potrebno dodati malo vode kako bi se lakše izmiksali.

Iscijedite limun te dodajte sok od limuna u sok od cikle i mrkve.

Dobro promiješajte sok te ga ostavite da odstoji nekoliko minuta.

Po želji, dodajte malo vode kako biste razrijedili sok.

Primjena:

Sok cikle ima snažan okus, pa ga možete razrijediti vodom ili kombinirati s drugim sokovima po želji. Važno je napomenuti da svježe iscijeđeni sok cikle treba odmah popiti kako bi se sačuvali svi hranjivi sastojci.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.