fbpx
Ilustracija: Wikimedia Commons

(RECEPT) PRIRODNA STRATEGIJA PROTIV KRIŽOBOLJE: Ovako ćete napraviti oblog i čaj koji su moćna kombinacija

Autor: Zlatko Govedić

Križobolja je jedan od najučestalijih zdravstvenih problema današnjice, te se procjenjuje da 80% populacije tijekom svog života ima barem jednom bolove u križima ili slabinskom, donjem dijelu kralješnice. Stoga je postala veliki javnozdravstveni problem jer je najčešći uzrok izostanka s posla i velikog broja dana bolovanja.

U narodu su rašireni mnogobrojni nazivi, od kojih je poznatiji lumbago, a jedan od popularnih naziva hexenschus ili vještičji ubod govori o naglom nastanku i karakteru bolesti.

Ako imate bolove u leđima, obratite se svome liječniku. Postoje i prirodni preparati koji se lako spravljaju.


Oblog od gline

Jedno od najboljih prirodnih sredstava koje ublažava u bolove u leđima jest glina. Povoljno utječe i na bolove u zglobovima. U medicini također prihvaćaju glinu kao veliku pomoć pri mnogim bolovima.

Ona je veoma bogata mineralnim solima, kao i aluminijem, kalijem, natrijem, željezom, bakrom, srebrom, olovom i magnezijem.

Priprema:

Da bi se nanijela kao oblog, potrebno je umijesiti ju kao kruh s jabučnim octom i malo vode. Dodaje se malo koprive samljevene ili sitno iskidane. Tako pripremljena smjesa stavlja se u najlon, iako i krpa može poslužiti.

Primjena:

Bolno se mjesto prvo maže maslinovim uljem, a zatim se stavlja pripremljeni oblog. Postupak je potrebno primjenjivati tjedan dana za redom kao bi došlo do poboljšanja.




Čaj od suhog voća

Od smokvi, marelica i šljiva može se napraviti veoma zdrav i nadasve ukusan čaj, koji će također biti od velike pomoći kod bolova u kralježnici. Smokve, šljive i marelice u sušenom obliku veoma pospješuju regeneriranje tkiva, koje kralježnicu čine jačom i čvršćom.

Ako od tih voćki napravite i čaj koji ćete redovno konzumirati uvečer, moglo bi se popraviti i stanje s pršljenovima.

Priprema i primjena:




Čaj se pravi od 5 suhih šljiva, 1 suhe smokve i 1 suhe marelice. Potopite voćke u vodu i kuhajte dok voda ne proključa. Zatim prekrijte i ostavite da odstoji dva sata. Potom procijedite i uživajte u svom zdravom napitku.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.