fbpx
Ilustracija: Wikimedia Commons

(RECEPT) POVRĆE KOJE OTAPA KILOGRAME: Potrebna vam je još samo voda i željeni rezultat neće izostati

Autor: Zlatko Govedić

Poriluk (Allium porrum) je korisna namirnica tijekom cijele zime, a napose u mjesecima koji prethode dolasku proljeća. Tada može nastupiti osjećaj umora uvjetovan vrlo često dužim nedostatkom važnih hranjivih sastojaka neophodnih za organizam, prije svega vitamina C.

Upravo je poriluk dobar izvor vitamina C. Najviše ga ima u zelenim lisnatim dijelovima poriluka (do 40 mg/100 g), dok ga u podzemnom dijelu može biti prisutno oko 25 mg/100 g). I iz ovog podatka vidljivo je da poriluk sadrži više nutritivnih tvari u svome zelenom lisnatom dijelu, nego u bijelom mesnatom. stoga nemojte odbacivati lišće prije pripreme poriluka već i taj dio biljke svakako iskoristite za pripremu jela.

Od ostalih hranjivih sastojaka poriluk sadrži oko 6,4% ugljikohidrata, više bjelančevina nego u luku i češnjaku – 1,9% i oko 0,3% lipida u obliku biljnog ulja.


Dakle, poriluk je prava riznica mineralnih materija i hidrosolubilnih vitamina. Lišće sadrži više vitamina, ali zbog dobrog ukusa najbolje je konzumirati i bijeli i zeleni dio.

Popularan recept od 2 litre mineralne vode s potopljenim porilukom može dati rezultate u pojedinim slučajevima, i to u vidu poboljšanja lipidnog statusa, boljem subjektivnom osjećaju i gubljenju masnih naslaga.

Uz 2 litre mineralne vode, koja daje osjećaj sitosti posljedično se unosi manje hrane, te se ljudi bolje osjećaju i gube masne naslage.

Ipak, treba imati na umu da mineralna voda sadrži velike količine soli i da se ni za zdrave ljude količina od dvije litre dnevno ne može smatrati sigurnom, a kamoli kod stanja hipertenzije, bubrežnih i drugih kroničnih oboljenja.

Stoga je za mršavljenje još bolje da popijete 2 litre negazirane vode, a poriluk pojedete u salati.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.