fbpx
Pinterest

(RECEPT) Ova biljka koja smiruje kašalj i grlobolju, čuva srce i želudac: Evo zašto ju ne smijete ju kuhati

Autor: Zlatko Govedić

Biljka Pitomi sljez ili bijeli sljez (Althaea officinalis) poznata je kao narodni lijek za kašalj i grlobolju. Čaj od te biljke oblaže sluznicu, pa osim kod kašlja, pomaže i kod čira na želudcu, akni i drugih kožnih oboljenja. Ne kuha se jer tako gubi ljekovita svojstva.

U svrhu “liječenja”, od bijelog sljeza rabe se korijen, stablo, listovi i cvjetovi. Ta biljka cvjeta cijelo ljeto, a bere se po suhom vremenu i brzo osuši na propuhu ili u sušnici.

Pravilno kuhanje čaja od pitomog sljeza

Jednu jušnu žlicu isjeckanog korijena prelijte s 200 ml prethodno prokuhane i ohlađene vode i uz povremeno mućkanje ostavite da odstoji 30 do 60 minuta.

Zatim procijediti kroz tanak sloj pamuka.




Ovaj napitak pijte više puta dnevno, a po želji možete ga zasladiti medom.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.