Foto: Pixabay

(RECEPT) NARODNI PRAH PROTIV PARAZITA: Povratite si energiju i smanjite masne naslage na trbuhu

Autor: Zlatko Govedić

Lanene sjemenke i klinčići su prehrambeni sastojci koji se često koriste u raznim jelima i mogu pružiti neke zdravstvene prednosti.

Lanene sjemenke sadrže vlakna koja mogu pomoći u reguliranju probave i smanjenju rizika od srčanih bolesti, dok klinčići sadrže antioksidanse i protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upala i rizika od određenih bolesti.

Te dvije namirnice često se spominju kao prirodni lijekovi za detoksikaciju i uklanjanje parazita iz tijela, no nema dovoljno dokaza da bi se to potvrdilo.

Detoksikacija je proces uklanjanja toksina iz tijela, a taj proces se najčešće odvija prirodnim putem kroz funkciju jetre i bubrega. Nijedna hrana ili biljka neće odmah “očistiti” vaše tijelo od toksina ili značajno poboljšati funkciju vaših organa za detoksikaciju. Uz to, mnoge tvrdnje o “detoksikaciji” koje se često spominju u medijima nemaju znanstvenu potvrdu.

Prehrana koja se temelji na raznolikom izboru voća, povrća, cjelovitih žitarica, proteina i zdravih masti pruža najbolju podršku zdravom tijelu.

Simptomi prisutnosti parazita u probavnom sustavu mogu varirati ovisno o vrsti parazita, ozbiljnosti infekcije i individualnim razlikama u zdravstvenom stanju osobe.

Poremećaji probave, poput proljeva, zatvora, mučnine, povraćanja i nadutosti, najčešći su simptomi.




Paraziti mogu oštetiti crijevnu sluznicu i smanjiti apsorpciju hranjivih tvari, što može dovesti do gubitka apetita i gubitka tjelesne mase.

Infekcija parazitima može dovesti do iscrpljenosti i slabosti zbog nedostatka hranjivih tvari i dehidracije.

Paraziti mogu uzrokovati bolove u trbuhu i crijevima koji se očituju kao grčevi, napetost i nelagoda.




Može doći i do nesanice i drugih problema sa spavanjem.

Na koncu, paraziti mogu uzrokovati alergijske reakcije, koje se mogu očitovati kao svrbež, osip ili ekcem.

Iako se neke studije fokusiraju na potencijalne antiparazitske učinke klinčića i lanenih sjemenki, do sada nema dovoljno pouzdanih kliničkih ispitivanja da bi se to potvrdilo.

Ipak, možete probati narodni prah kako bi vam se povratila energija i smanjile masne naslage.

Sastojci:

100 g lanenih sjemenki

10 g klinčića

Priprema:

Pomiješajte u blenderu dok ne dobijete fini prah.

Primjena:

Tri dana dnevno uzimajte dvije ravne žlice praha, najbolje ujutro. Kada završite trodnevnu turu, napravite pauzu od tri dana i zatim ponovite cijeli proces. Mješavinu treba uzimati ukupno mjesec dana.

Napomena:

Ako sumnjate da imate parazite, obratite se svome liječniku koji će vam moći dati pravilnu dijagnozu i propisati odgovarajući tretman. Liječenje parazitskih infekcija obično uključuje uporabu antiparazitskih lijekova koje propisuje liječnik.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.