Foto: Pixabay

(RECEPT) NAPITAK ZA BRZO UBLAŽAVANJE GLAVOBOLJE: Iskoristite moć esencijalnog ulja koje sadrži više od 150 aktivnih sastojaka

Autor: Zlatko Govedić

Prema jednoj studiji iz 2012. godine, inhaliranje ulja lavande tijekom 15 minuta pokazalo se učinkovitim u smanjenju simptoma migrene kod ispitanika.

Druga pak studija iz 2015. godine pokazala je da masaža vlasišta s uljem lavande također može pomoći u ublažavanju simptoma migrene i napetosti u mišićima vrata.

Općenito se smatra da ulje lavande odlično djeluje na smanjenje tjeskobe, depresije i nesanice te da pomaže osobama s glavoboljama, mamurlukom i problemima sa sinusima.

Čisto ulje lavande jedno je od najmoćnijih eteričnih ulja. Sadrži više od 150 aktivnih sastojaka, među kojima su linalool, linalil acetat, kamfor, borneol, geraniol i ocimen. Ta mješavina kemikalija daje ulju lavande karakterističan miris i terapijska svojstva. Ulje lavande stoga se odlikuje snažnim protuupalnim, antidepresivnim, antiseptičkim, antibakterijskim, antimikrobnim, analgetskim, detoksikacijskim i sedativnim svojstvima.

Iskoristite njegova ljekovita svojstva i pripremite ukusan i zdrav napitak.

Sastojci:

sok 4 limuna




1 kap ulja lavande

1 žličica suhih cvjetova lavande

6 šalica tople vode




2 žličice meda

Priprema:

Cvjetove lavande pomiješajte s četiri šalice prokuhane vode. Kada se malo ohladi dodajte med. Pokrijte i ostavite 30 minuta.

Procijedite i umiješajte limunov sok, ostatak vode i ulje lavande.

Sve dobro promiješajte i popijte tijekom dana.

Neurološka bolest

Glavobolja je najčešća neurološka bolest i jedan od najčešćih razloga posjeta ordinaciji obiteljskih liječnika. Prema epidemiološkim podacima 50% populacije ima glavobolju barem jednom godišnje. Istraživanja također pokazuju da je najmanje 10% odraslih iskusilo neku vrstu ograničenja zbog jačine njihove glavobolje, a 3% populacije svakodnevno živi s glavoboljom.

Tenzijska glavobolja je najčešća vrsta glavobolje, blagog do umjerenog intenziteta. Javlja se na cijeloj površini glave.

Migrene su pulsirajuće glavobolje jakog intenziteta smještene u jednom području glave koje prate simptomi poput mučnine, osjetljivosti na svjetlost i buku.

Cluster glavobolju (višestruku glavobolju) karakterizira pojačani intenzitet, iznenadni početak i ponovljeni ciklični napadi.

Bol u sinusima manifestira se u području sinusa i mijenja svoj intenzitet ovisno o naglim pokretima glave.

Sekundarne glavobolje uzrokuju stanja poput encefalitisa ili traume mozga.

Napomena:

Potrebno je napomenuti da navedene studije nisu obuhvatile veliki broj ispitanika pa su potrebna daljnja istraživanja kako bi se potvrdili ovi rezultati.

Također, važno je razgovarati s liječnikom prije korištenja bilo kakvih alternativnih tretmana za glavobolju, kako bi se utvrdilo jesu li sigurni i odgovarajući za vas.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.