Ilustracija: Pixabay

(RECEPT) MUČI VAS UPALA SINUSA? Ovaj domaći sirup pomoći će vam da lakše dišete

Autor: Zlatko Govedić

Zima se bliži. Nakon dugog babljeg ljeta, temperature su pale, a one su snažan okidač za upalu sinusa (sinusitis), napose u kombinaciji s boravkom u zatvorenim i grijanim prostorima.

Ako se sinusitis ne tretira na vrijeme, može izazvati brojne zdravstvene tegobe poput nesanice i problema s disanjem, jakih glavobolja, povišene temperature pa čak i upale uha.

Do problema dolazi zbog poremećaja rada sluznice, odnosno zbog pojačanog stvaranja sluzi iz nosa koja postane gusta te se počinje skupljati u sinusima.

Akutni sinusitis najčešće nastaje kao posljedica prehlade ili alergije, koje stvaraju preduvjete za nastanak infekcije. Akutni sinusitis najčešće je uzrokovan bakterijama ili virusima, mnogo rjeđe gljivicama. Bakterije koje najčešće uzrokuju akutni sinusitis jesu: pneumokoki, streptokoki, Moraxalla catarrhalis i Haemophilus influenzae.

Mnogo je zdravih ljudi kod kojih su ove bakterije i inače prisutne na sluznici gornjih dišnih putova, međutim u uvjetima upaljene, otečene sluznice te otežane ventilacije sinusa stvaraju se pogodnosti za povećanje broja bakterija i razvoju infekcije.

Ako imate navedene simptome, obratite se svome liječniku.

Usto, možete si i sami pripomoći ako napravite ovaj narodni pripravak koji bi vam mogao ublažiti simptome.




Sastojci:

¼ šalice vode

¼ šalice jabučnog octa




1 žlica meda

1 komadić đumbira

1 kriška limuna

Priprema:

Vodu zagrijte do ključanja. U šalicu ulijte jabučni ocat te ga prelijte vrućom vodom. Dodajte med i naribajte đumbir te miješajte dok se med ne otopi. Iscijedite limun i ulijte njegov sok te još jednom izmiješajte.

Primjena:

Nagnite glavu nad šalicu, dva do tri puta duboko udahnite i popijte.

Savjet:

Sirup za odčepljivanje sinusa djeluje tako što razrjeđuje sluz i otvara dišne kanale. Ovaj napitak ima vrlo intenzivan okus i miris pa ako ste osjetljivi začepite nos prije ispijanja.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.