Ilustracija: Pixabay

(RECEPT) MRŠAVITE DOK SPAVATE! Ovaj napitak nadopunit će vašu strategiju zdravih životnih navika

Autor: Zlatko Govedić

Pretilost (gojaznost, debljina, adipositas, obesitas) je prekomjerno nakupljanje masnih tkiva u tijelu zbog povećanja broja masnih stanica ili zbog povećanja njihovog volumena. Prvi tip počinje u ranom djetinjstvu s progresivnim porastom tjelesne mase, osobito u pubertetu, a drugi tip u odrasloj dobi, uglavnom zbog grešaka u prehrani i tjelesne neaktivnosti.

Uzrok prekomjernoj tjelesnoj masi i gojaznosti je kompleksan, jer najčešće sudjeluje više čimbenika: genetski, prehrambeni, psihički, socioekonomski. Među njima od velikog značenja su oni čimbenici koji su posljedica stila življenja i koji se mogu mijenjati – pretjerani unos hrane, prekomjerno konzumiranje alkohola, tjelesna neaktivnost, stres. Sekundarna pretilost je posljedica različitih poremećaja i bolesti.

U prosjeku, masno tkivo čini 15-20% ukupne tjelesne težine u muškaraca i 20-25% u žena. Količina i raspored masnog tkiva ovise o dobi i spolu. Nalazi se svugdje u tijelu, osobito u potkožnom tkivu. Masno tkivo se sastoji od masnih stanica ili adipocita, koje se gomilaju i oblikuju masne naslage. Svaka masna stanica je mala tvornica za izgradnju i razgradnju masti, gomilanje i oslobađanje energije. Tako masno tkivo predstavlja energetski rezervoar za organizam.

Ubrzajte metabolizam

Spavati i mršaviti zvuči idealno, ali ne i neizvedivo. Naime, masne naslage koje se lijepe s bokova moguće je skinuti s pomoću jednostavnog, ali moćnog napitka koji će vam pomoći u borbi s onih nekoliko kilogramama viška.

Pritom ne treba zanemariti zdravu prehranu i tjelesnu aktivnost. Ovaj napitak izvrsna je komponenta koja će nadopuniti taj vaš angažman, a uza sve to je i prirodan.

Sastojci:

2 žlice sjeckanog peršina




1 šalica vode

½ žličice cimeta

2 žlice jabučnog octa




1 žlica meda

1 žličica đumbira

sok od 1 limuna

Priprema:

Stavite vodu da proključa, dodajte perših i pustite da se ohladi pa ubacite ostale sastojke. Pijte ovaj napitak svaku večer, sat vremena prije spavanja. Postupak ponavljajte dva tjedna i primjetit ćete promjene.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.