AdobeStock

(RECEPT) MED OD MASLAČKA: Ovu iznimno hranjivu namirnicu sada možete napraviti i sami

Autor: Zlatko Govedić

Ljekoviti maslačak (Taraxacum officinale) se od davnina upotrebljava kao ljekovita biljka, a naročito je cijenjen u narodnoj medicini. Ubraja se u inulinske droge. Umjesto škroba stvara inulin čiji je sadržaj promjenjiv tijekom vegetacije.

List sadrži seskviterpenske laktone, triterpene, derivate taraksične kiseline, sterole, flavonoide poput apigenina i luteolina te derivate cimetne kiseline. Karakteristično je da sadrži iznimno visok sadržaj kalija (do 4,5% u osušenom listu).

Korijen također sadrži seskviterpenske laktone, sterole poput taraksosterola, derivate kavene kiseline i kalij. Korijen se bere u jesen, kada sadrži visoke doze inulina (40%) koji dobro djeluje na probavu jer potiče kretanje (peristaltiku) crijeva.

Med od maslačka je ukusna hranjiva namirnica dobivena od peluda cvijeta maslačka koji raste posvuda. Ima oštar okus i aromu poput cvijeta od kojega nastaje, ali jačinom je bliži eteričnom ulju maslačka. U med će se prenijeti mnogi spojevi koji se nalaze u peludu, npr. vitamini, gorke tvari, tvari koje imaju enzimatsko djelovanje, saponini, tanini, mineralne tvari i elementi u tragovima, nešto eteričnog ulja, inulin, kolin, bjelančevine itd.

Da biste napravili med od maslačka, potrebno vam je 200 cvjetova maslačka, 2 litre vode, 2 kilograma šećera i 2 limuna. Uberite listove maslačka na livadama koje nisu blizu puta ili gdje ne prolaze životinje kao što su mačke i psi. Bitno je da listovi budu što čišći.

Cvjetove odmah stavite u vodu i ostavite da odstoje preko noći. Sutradan procijedite maslačak, a u vodu usipajte 2 kilograma šećera pa kuhajte na srednjoj vatri sve dok se tekućina ne pretvori u med. Zatim nasijecite dva limuna na kriške, dodajte u smjesu i kuhajte još malo. Gotov med ulijte u staklenke.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.