Ilustracija

(RECEPT) LJEKOVITI DORUČAK ZA JAČE SRCE: Kombinacija sastojaka koja vraća vitalnost

Autor: Zlatko Govedić

Brusnica je zimzeleni grm visok oko 25 cm. Stabljike su tanke, listovi sitni i zimzeleni, a plod crven. Otporna je na hladnoću i mraz (do -40 °C), ali voli sunčana i suha mjesta. Sazrijeva od sredine kolovoza do kraja rujna.

Ta je biljka izvor mnogih hranjivih, ljekovitih i zaštitnih sastojaka koji se rabe i u proizvodnji lijekova. Brusnica je bogat izvor flavonoida (antocijanina), flavonola i proantocijanida. Usto sadrži veću količinu vitamina C, provitamina A (kao beta karoten), vitamine B1, B2 i B3, kalcij, magnezij, fosfor, kalija, arbutin i vlakna.

Đumbir pak smiruje upale, ublažava kašalj, jača imunitet, poboljšava pamćenje, ublažava mučninu u trudnoći, uništava mikroorganizme i podiže energiju.

Sadrži i kurkumin koji ubrzava metabolizam, pomaže razgradnju masti i poboljšava rad jetre pa se rabi i za čišćenje organizma. Đumbir uspješno snižava povišen kolesterol, smanjuje bolove te povećava broj i pokretljivost spermatozoida.

Da biste ojačali srce napravite sljedeći doručak.

Izmiksajte 200 grama svježih brusnica. Dodajte jednu čašu kiselog mlijeka te po prstohvat cimeta i đumbira u prahu. Zatim dodajte 2 žlice zobenih pahuljica.

Sve dobro promiješajte i ostavite da odstoji pola sata.




Ako ćete redovno konzumirati takav doručak, zapazit ćete poboljšanje srčanog rada, smanjenje povišenog krvnog tlaka i bolji tonus organizma u cjelini.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.