Ilustracija: Pixabay

(RECEPT) LJEKOVITA BILJKA ZA MNOGE TEGOBE: Ovi čajevi pomažu kod iskašljavanja, upale mjehura i nadustosti

Autor: Zlatko Govedić

Sjetveni korijandar (Coriandrum sativum) nije samo začinska, već i medonosna i ljekovita biljka. Listovi i plodovi imaju različitu aromu i savršeno se dopunjavaju. U europskoj se kuhinji uglavnom rabe sjemenke, dok su u južnoameričkoj i azijskoj važni listovi koji se pripremaju kao zelje. U svježem stanju imaju jaku aromu mošusa i limuna te su veoma gorki pa koriste kao dodatak umacima, salatama i siru.

Med ima specifičan okus. Korijandar je bogat eteričnim uljem, ugljikohidratima, proteinima, kalijem i kalcijem. Cijela je biljka ljekovita pa u narodnoj medicini koristi kao antioksidans, antiseptik, antispazmolitik, diuretik i afrodizijak. Od svih sastojaka, najdjelotvornije je eterično ulje.

Kao pomoćna terapija, pomaže u liječenju mokraćnih puteva, napose mjehura.

Narodni čaj za iskašljavanje

Žlicu korijandra pomiješanu sa sitno isjeckanim lukom prelijte s 2 dl vrele vode. Ostavi da odstoji 10 minuta i procijedite kroz gazu. Zasladite medom i pijte ujutro i uvečer prije spavanja.

Narodni čaj za upalu mjehura

Žlicu mješavine jednakih dijelova listova korijandra i peršina prelijte s 5 dl ključale vode i nakon 15 minuta procijedite.

Čaj se pije nezaslađen prije svakog obroka i sat vremena prije spavanja. Da bi se posljedice upale otklonile, svakodnevno se uzimaju 2 l tog čaja.

Narodni čaj protiv nadutosti i ‘lijenih crijeva’

Žlicu mješavine jednakih dijelova listova korijandra i sjemenki kima prelijte s 2,5 dl ključale vode nakon 15 minuta procijedite. Pijte nakon jela.




Napomena: Narodni pripravci nisu lijekovi, nego služe za eventualno ublažavanje tegoba. Za sve probleme koje imate sa zdravljem svakako se obratite svojem liječniku.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.